Sağlıklı genç bireylerde yüz bölgesinde iki nokta diskriminasyonunun kraniofasial antropometri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between two-point discrimination with craniofacial anthropometric measurement in the facial region in healthy young individuals
- Tez No: 631617
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ERÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İki Nokta Diskriminasyonu, Kraniyofasial Antropometri, Trigeminal Duyarlılık, Duyu, Two Point Discrimination, Craniofacial Anthropometry, Trigeminal Sensitivity, Sensory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Sağlıklı genç kadın ve erkek bireylerin trigeminal duyu sahasındaki iki nokta diskriminasyon değerlerini belirlemek ve bu değerlerin yüzün antropometrik ölçümleriyle olan ilişkisini incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yaşları 18-25 yaş aralığında 128(64 kadın, 64 erkek) üniversite öğrencisi değerlendirmeye alındı. Yüz bölgesinde ağrı, uyuşma, şişlik, hematom, kraniyofasial anomali, travma öyküsü, fasiyal paraliziöyküsü, plastik ve rekonstrüktif cerrahi öyküsü, diyabet öyküsü, son 3 ay içinde diş tedavisi öyküsü ve piercing kullanımı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Kraniyofasial antropometrik ölçümler, uluslararası referansnoktalardan 12 bölge belirlenerek baş çevresi için mezura, diğer bölgeler için kayan dijital kumpas kullanılarak yapıldı. İki nokta diskriminasyon ölçümü trigeminal duyu sahasında belirlenmiş 8 bölge (alın, burun sırtı, burun ucu, burun kanatları, üst dudak, alt dudak, yanak ve çene) üzerinde bilateralolarak değerlendirildi. Bütün ölçümler milimetre cinsinden kaydedildi. Bulgular: Olgularda kadın erkek grupların sosyodemografik ve fiziksel özellikleri açısından yaş dışında boy, kilo ve VKİ değerleri açısından kadın ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0,05). Kraniyal tiplere göre oluşturulan gruplar arasında vertikaliki nokta diskriminasyon değerleri karşılaştırılmasında alnın sağ tarafı, burun kanadının sağ tarafı, burun ucu ve yanağın sol tarafında uzun kafalıların ölçümlerde elde edilen değerlerin diğer kafa tipteki olgulara göre yüksek olduğu; yanağın sağ tarafında ise orta kafa (mesocephalus)'lıların vertikal iki nokta diskriminasyon değerlerinin diğer tiplere göre yüksek olduğu tespit edildi. Kraniyal tiplere göre belirlenen gruplar arasında horizantaliki nokta diskriminasyon değerleri açısından istatistiksel olarak bir fark olmadığı görüldü (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda kadın ve erkekler arasında belirli bölgelerde iki nokta diskriminasyon duyusunda fark olduğu; aynı zamanda iki nokta diskriminasyon duyusunu kariofasyalantropometrik değerlerine göre değiştiği bulundu. Kranial ve fasial bölgede iki nokta ayrımı duyarlılığı normatif verileri estetik cerrahi, ortodonti, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı ve kraniofasialanamolilerin tedavisinde, tedavi ve cerrahi sonuçlarının incelenmesinde ve progresyonun takibinde önemli bir değerlendirme parametresidir. Bu nedenle çalışmamız literatürde eksik olan bir konuya ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the values of two point discrimination at sensory area of trigeminal nerve of healthy, young women and men. To examine the relationship between these values and anthropometric measurements of face. Material and Method: 128 university students (64 women and 64 men) between ages of 18-25 were evaluated. The ones who have pain, numbness, swelling, hematoma, craniofacial anomaly at facial region and history of trauma, facial paralysis, plastic and reconstructive surgery, diabetes, dental treatment (for 3 months) and piercing users were excluded from investigation. Craniofacialanthropometric measurements were made from 12 regions which were determined from between international referance points by using tape for head region and using digital sliding caliper for other regions. Two point discrimination measurements were evaluated bilaterally on 8 regions (forehead, dorsum of nose, tip of nose, wings of nose, lower lip, upper lip, cheek and chin) which were determined in sensory region of trigeminal nerve. All measurements were denominated in milimeters. Results: A statiscially important differenece (p0,05). In comparison of two point discrimination values at right side of forehead, right side of nasal wings, tip of nose and left side of cheek between groups which constituted according to cranial types, the values were obtained from evaluation of leptoprosopic facial types are higher than the values of other facial types; two point discrimination values at the right side of cheek of individuals who have mesocephalic cranial type were found higherthan individuals who have other cranial types. Statistically a significant difference was not found in terms of horizontal two point discrimination values between groups which constituted according to their cranial types. Conclusion: According to study results, there is a difference between women and men in two point discrimination sensory at certain regions; at the same time it was found that two point discrimination sensory changes according to craniofacialanthropometric values. Normative datas of two point discrimination sensitivity at cranial and facial regions are important evaluation parameters for plastic surgery, ortodontics, physical therapy and rehabilitation and treatment of craniofacialanomalies, evaluation of treatment and surgery results and following progression. For this reason, our study shed light on a topic which was not taken part in literature previously.