Perakende tedarik zinciri yönetiminde stok kontrolü
  1. Tez No: 631668
  2. Yazar: YAŞAR EMRE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ LEVENT DALYANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Retail, Supply Chain, Stock Accuracy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknolojinin gelişimiyle birlikte ihtiyaçlara ulaşılabilirlik kolaylaşmıştır. Teknoloji, ulaşılabilirlik ve izlenebilirliği kolaylaştırmıştır fakat teknolojik sistemlerin içerisindeki ürünler gerçekte de varlıklarını sürdürmektedirler. Sistemlerin doğruluğu fiziki ürünlerin doğruluğuyla paraleldir. Müşterilerin ihtiyaçlarına ulaşmalarındaki en yakın kaynak olan perakendeciler, tarihsel gelişmelerle birçok türde karşımıza çıkmaktadır. Zaman içerisinde perakendecilerin merkezileşmesi, karar destek mekanizmalarının doğru çalışması adına stok doğruluğu kavramını karşımıza çıkarmıştır. Stokların doğruluğu şirketin finansal kararlarından satın alım kararlarına kadar tüm işletme metriklerini kapsamaktadır. Doğru stratejilerle kurgulanmış işletme tedarik zinciri yapısı ile stok doğruluğu sağlanabilmektedir. Bu süreç, sistem ve insan kaynağının ortak çalışması ve süreç liderlerinin inancıyla mümkündür. Stok kavramı perakendeciler için uçtan uça tüm metriklerini kapsadığı için stok doğruluğunu organizasyonun genelini kapsayan bir kültür ile çözüme kavuşturulması mümkündür. Araştırmada, perakende tedarik zinciri yönetiminde stok doğruluğunu etkileyen etmenler ve kavramlar üzerine yoğunlaşılmıştır. Perakendecilerin stok doğruluğunu sağlayabilmeleri adına çözüm önerileri sunmayı amaçlanmıştır. Türkiye'de faaliyet gösteren organize perakende kuruluşunda uygulanan bir model ile stok doğruluğunun stratejik ilerleyişi belirlenmiştir. Sonrasında ise perakende tedarik zinciri yönetiminde stok doğruluğunun sağlanması adına stratejik ve politik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: Perakende, Tedarik Zinciri, Stok Doğruluğu
Özet (Çeviri)
Accessibility to needs has become easier with the development of technology. Technology has facilitated accessibility and traceability, but products within technological systems actually continue to exist. The accuracy of systems is parallel to the accuracy of physical products. Retailers, which are the closest resource to reaching customers' needs, appear in many types of historical developments. The centralization of retailers over time has appeared the concept of stock accuracy in the name of the correct operation of decision support mechanisms. The accuracy of stocks covers all business metrics from the company's financial decisions to purchasing decisions. Stock accuracy can be achieved with a business supply chain structure created with the right strategies. This process is possible through the joint work of system and human resources and the belief of process leaders. Because of the concept of inventory covers all end-to-end metrics for retailers, it is possible to solve inventory accuracy with a culture that covers the entire organization. The research focuses on factors and concepts affecting stock accuracy in retail supply chain management. It is aimed to provide solutions for retailers to ensure stock accuracy. The strategic progress of stock accuracy was determined by a model applied in an organized retail organization operating in Turkey. After that, strategic and political suggestions are made to ensure stock accuracy in retail supply chain management.