Spastik serebral palsili çocuklarda femoral anteversiyonun gövde kontrolü ve yürüme üzerine etkisi
The effect of femoral anteversion on trunk control and gait in children with spastic cerebral palsy
  1. Tez No: 631777
  2. Yazar: OZAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKIN UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Femoral Anteversiyon, Gövde Kontrolü ve Yürüme, Spastik Tip Serebral Palsi, Femoral Anteversion, Trunk Control and Walking, Spastic Type Cerebral Palsy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada, spastik serebral palsili çocuklarda yüksek olan femoral anteversiyon (FA) açısının gövde kontrolü ve yürüme üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: 20 spastik serebral palsili çocuk çalışmaya alındı. Katılımcılar Gillette Fonksiyonel Yürüme Değerlendirme Anketi (GFYDA), Rivermead Görsel Yürüme Değerlendirme Anketi (RGYDA), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), 2 Dakika Yürüme Testi (2DYT) ve Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS) ile değerlendirildi. Bulgular: FA ve kalça addüktör spastisesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. FA ile yürüme parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. FA ile GKÖS statik oturma, GKÖS dinamik uzanma ve GKÖS toplam arasında istatistiksel olaran anlamlı bir fark vardı. Sonuç: Bu çalışma yüksek femoral anteversiyon derecesinin gövdenin statik oturma ve dinamik erişim aktiviteleri ile kuvvetli bir bağ içersinde olduğunu kanıtlamıştır. Yüksek FA açışı gövdenin statik oturma ve dinamik erişim aktiviteleri üzerine etki eder.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effect of high femoral anteversion angle on trunk control and walking in children with spastic cerebral palsy. Material and Method: Twenty children with spastic cerebral palsy were included in the study. Participants were evaluated with Gillette Functional Walk Evaluation Questionnaire (GFWEQ), Rivermead Visual Walk Evaluation Questionnaire (RVWEQ), Timed Up And Go (TUG), 2 Minute Walking Test (2MWT) and Body Control Measurement Scale (TCMS). Results: There was a statistically significant difference between FA and hip adductor spastisia. There was no statistically significant difference between the FA and gait parameters. There was a statistically significant difference between FA and TCMS static settlement, TCMS dynamic reach and TCMS total. Conclusion: This study proved that the increased degree of femoral anteversion is in a strong bond with the body's static sitting and dynamic access activities. The increased FA opening effects the body's static sitting and dynamic access activities.