Sevgi evlerinde kalan ergen kızlara uygulanan fiziksel aktivite programının iletişim becerilerine ve olumlu olumsuz duygularına etkisi
The effect of physical activity program applied to adolescent girls on communication skills and positive negative emotions
- Tez No: 631791
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN HAZAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Fiziksel Aktivite, İletişim Becerileri, Olumlu-Olumsuz Duygular, Adolescence, Physical Activity, Communication Skills, Positive- Negative Emotions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, sevgi evlerinde kalan ergen kızlara uygulanan fiziksel aktivite programının iletişim becerilerine ve olumlu olumsuz duygularına etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya Saray Sevgi Evlerinde yaşamını sürdüren 52 katılımcı ( deney grubu 26, kontrol grubu 26) katılmıştır. Bu amaçla grupların iletişim becerileri ve olumlu - olumsuz duygu durumları ilgili ölçme araçları yardımıyla ön test olarak uygulanmıştır. Ön testlerin ardından deney grubuna araştırmacı tarafından hazırlanan 10 haftalık bir fiziksel aktivite programı uygulanmıştır. Uygulamalar 60 dakikalık sürelerle işlenmiş olup, haftada iki gün yapılmıştır. Deney ve kontrol grubunun fiziksel aktivite programı uygulaması sonrası, ilgili ölçme araçları vasıtasıyla tekrar son test olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde, ölçek skorlarının normal dağılıp dağılmadığını incelemek için Kolmogrov-Smirnov testi yapılmış ve verilerin normal dağıldığı görüldüğü için parametrik testler uygulanmıştır. İstatistiksel işlemlerde SPSS 22.0 paket programı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Sonuç olarak, fiziksel aktivite programı uygulaması sonrasında deney grubu için iletişim becerileri düzeyi, zihinsel, davranışsal iletişim becerisi alt boyutlarında ve olumlu duygularda pozitif yönlü bir değişim görülmüşken duygusal iletişim alt boyutunda az miktarda bir düşüş gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is that it has an effect on physical activity oriented communication skills and positive and negative emotions compared to adolescent girls staying in love houses. Fifty-two participants (26 participants in the experimental group and 26 participants in the control group) participated in the study. For this purpose, communication skills and positive and negative emotions of the groups were applied as pre-test with the help of related measurement tools. After the pre-tests, a 10-week physical activity program prepared by the researcher was applied to the experimental group. The treatments were carried out for 60 minutes and carried out twice a week. After the physical activity program of the experiment and control group, it was re-applied as a posttest by means of related measurement tools. In the analysis of the data, Kolmogrov-Smirnov test was performed to examine whether the scale scores were distributed normally and parametric tests were applied since the data were seen to be distributed normally. SPSS 22.0 package program was used in statistical procedures and significance level was taken as 0.05. As a result, there was a positive change in the communication skills level, mental and behavioral communication skills sub-dimensions and positive emotions, while the emotional communication sub-dimension decreased slightly after the physical activity program implementation.