Mühendislik doküman ve veri yönetim sistemlerinin kurumsal hafıza bağlamında modellenmesi
Engineering document and operational data management in the context of corporate memory
- Tez No: 631849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHATTİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Bilgi ve Belge Yönetimi, Archive, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Dijital İkiz, Mühendislik Doküman ve Veri Yönetim Sistemi, Veri Analizi, Arşiv Verileri, Provenans Metotu, Digital Twin, Engineering Document and Data Management System, Data Analysis, Archive Data, Provenans Method
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm kapsamında, mühendislik veri ve doküman yönetimi sistemleri üzerinde yapılan tasarımın üretim sürecinin yanı sıra işletmenin organizasyonel kararları ve dolayısıyla kurumsallaşmasına olan etkilerini incelemektedir. Mühendislik veri ve doküman yönetimi tasarımında“arşiv yönetimi”,“arşiv ve belge analizi”,“dijital ikiz”,“veri yakalama ve veri yönetimi”nin yarattığı değer olarak“kurumsal akıl”ın (wisdom) işletme çıktılarına olan etkisi ve işletmenin sürdürülebilirliği ile ilişkisi incelenmiştir. Bu tezde, bilgi ve belge yöneticilerinin dijital dönüşüm çağına ayak uydurabilmeleri için, işletmeler açısından mühendislik veri ve doküman yönetimi sistemlerinin hayati önemi vurgulanarak farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explains the effects of engineering data and document management systems on the production process, organizational decisions and institutionalization of businesses at the digital transformation stage. In engineering data and document management design, the effects of“corporate mind”(wisdom),“archive management”,“archive and document analysis”,“digital twin”and“data capture and data management”on outputs and sustainability of the businesses are examined. In this thesis, awareness is tried to be raised by emphasizing the vital importance of engineering data and document management systems for businesses in order for information and document managers to keep up with the digital transformation era.