Kur'ân'da kevnî âyetler ve Allah'ın varlığını delillendirme yöntemleri
Kevnî qualities in Qur'an and methods of providing the existence of God
- Tez No: 631848
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DELİSER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Âyet, Kevnî, Delil, Yöntem, Verse, Kevn, Evidence, Method
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yüce Allah dünya ve âhiret saâdeti için ilahî vahyi olan Kur'ân-ı Kerîm'i insanlara göndermiştir. Her şeyin yaratıcısının kendisi olduğunu da bir çok âyette vurgulamıştır. Kitabın âyetlerinde vurgulanan bu hakîkate, muazzam şekilde yaratılan kainat ve içerisindeki her şey de âdeta şahitlik etmektedir. Bu anlamda birinci guruba giren âyetler Yüce Allah'ın sözlü âyetleri, ikinci guruba giren âyetler de kâinat (kevnî) âyetleridir. Kur'ân-ı Kerîm âyetleri içerisinde kâinat âyetlerinden bahseden birçok âyet vardır. Bu âyetler bizlerden; kâinat âyetlerine bakarak düşünmemizi, onlardan ibretler almamızı, bu sayede de Yüce Allah'ı tanıyıp O'na kulluk etmemizi istemektedir. Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin de işaret ettiği üzere Yüce Allah'ın varlığına ve birliğine dair sayısız kevnî âyet vardır. İslam âlimleri yaratıcıya dair aklî ve naklî olarak birçok delil getirmiş, bunu yaparken de farklı yöntemler kullanmışlardır. Bazı âlimler ise varlığı bedîhî olan Allah'ın varlığına dair delil getirmeyi abesle iştigal olarak görmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
Allah the Almighty sent The Noble Quran, His divine inspiration, to man for his life and after-life happiness. In His Noble Book, He emphasizes in many verses that He is the only creator of everything. Created grandiosely, the universe and everything in it testify this truth which is highlighted in the verses of the book. In this sense, the verses included in the first group are Allah's sayings in the Noble Quran and the ones fell under the second group are His kevn verses. Among the verses of the Noble Quran, there are a number of verses mentioning kevn ones. These verses want us to contemplate by looking at kevn verses (i.e. the universe, beings) and draw lesson from them, and by this means, they order us to know Allah the Almighty and worship Him. As the verses of the Noble Quran point out, there are numerous kevn verses indicating Allah's existence and His being Ahad. Islamic scholars have adduced a lot of rational and conveyed evidence related to the Creator and while doing so, they have used different methods. Some scholars, on the other hand, have considered adducing evidence for Allah's existence, whose entity is obvious, as an exercise in futility.