Yeni medyanın toplumsal hafıza inşası üzerindeki rolü: 140journos belgeselleri üzerine bir inceleme
The role of the new media on public memory construction: A study of 140journos documentaries
  1. Tez No: 631992
  2. Yazar: ILGAZ GÖKIRMAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni medya, Toplumsal Hafıza, 140journos, Bellek, Gazetecilik, New Media, Public Memory, 140ojournos, Memory, Journalism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Tarih, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı disiplinlerde farklı yöntem ve şekillerde incelenen toplumsal hafıza kavramı, gazetecilik ve medya pratikleri için de önem teşkil etmektedir. Gelişen internet teknolojileri ve yeni medya araçlarının, içeriklerin hızlı üretilmesine, haber ve bilgiye kolayca ulaşılmasına, okur katılımlı interaktif bir iletişim sürecine, derinlemesine öğrenilmesi ve bilinç oluşturması gibi nedenlerle günümüzün başlıca haber alma pratikleri içinde önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle çalışmada, 140journos'un gündeme ilişkin belgesel serilerinin toplumsal hafıza oluşturulmasındaki rolü incelenmiştir. Çalışma, yeni medya araçlarından 140journos'un yayınladığı yılsonu videolarının toplumsal hafızayı biçimlendirme üzerine etkilerini ele almakta, toplumsal hafıza ile ilgili genel bir çerçeve çizmekte ve alana merak uyandırmayı hedeflemiştir. Çalışmada bir yeni medya platformu olan 140journos kurucularından Engin Önder ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatın yanı sıra, 2016 ve 2019 yılları arasında yayınlanmış dört yılsonu videonun içerik analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda kendilerini“karşı bir medya hareketi ve tarih yazıcısı”olarak tanımlayan 140journos'tan hareketle, yeni medyanın toplumsal hafızanın inşasında özgür, eşit ve toplumun her bireyinin sesi olmayı hedefleyen bir misyonu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of social memory, which is studied in different methods and forms in different disciplines such as history, sociology and psychology, is also important for journalism and media practices. Developing internet technologies and new media tools hold an important place in today's main news practices due to the rapid production of content, easy access to news and information, an interactive communication process with reader participation, deep learning and awareness. For this reason, the role of 140journos' documentary series concerning the agenda in creating the collective memory has been examined in this study. The study reviews the impact of 140journos' year-end videos on creating the collective memory, gives a general point of view to the subject matter and aims to arouse interest in the topic. In addition to the semi-structured in-depth interview with Engin Önder, one of the founders of 140journos which is a new media platform, the content analysis of four end-of-year videos podcasted between 2016 and 2019 is done. Based on 140journos, which defines itself as a“counter-media movement and history writer”, it has been concluded that the new media has a mission to be free, equal and the voice of every individual in the society during the process of creating collective memory.