Devir Gazetesi'nin transkripsiyonu ve Türk kültür tarihi açısından değerlendirilmesi
The transcription of Devir newspaper and evaluation of it in terms of cultural history of Turkey
- Tez No: 631998
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Devir, Mehmed Sâlim, İzmir, Gazete, Devir, Mehmed Sâlim, Ġzmir, Newspaper
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 629
Özet
Gazeteler; bir toplumun kültürel, ekonomik, siyasi, dini gibi birçok alanında bilgi aktarıcısıdır bu sebepledir ki Osmanlı dönemindeki toplumun durumunu değerlendirebilmemiz açısından o dönemde çıkarılan yayın organlarına bakmakta büyük yarar vardır. Osmanlı Devleti'nde gazete yayımcılığı gayrimüslimler aracılığıyla gerçekleştirmiştir. Bu sebeple Mehmed Sâlim Efendi tarafından çıkarılan Devir Gazetesi İzmir' de çıkarılan ilk özel Türk gazetesi olması sebebiyle büyük önem arz etmektedir. Devir Gazetesi Aydın Vilayeti, İstanbul ve diğer vilayetlerdeki siyasi, ekonomik, dini, kültürel birçok alana değinmekle beraber“Havadis-i Hariciye”başlığı altında Osmanlı Devleti sınırları dışındaki birçok şehirde meydana gelen olaylara da yer vermiştir. Bu sebeple transkripsiyon ve değerlendirmeden oluşan bu çalışma dönemin toplumsal yapısının anlaşılmasına fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Newspapers; It is the reason for knowledge transfer of a society in aspects such as cultural, economic, political and religious; this is why it is very useful to look at the media organs published in that period in order to evaluate the society status in the Ottoman period. Newspapers in the Ottoman state were published through/by non-Muslims. For this reason, Devir Newspaper, published by Mehmet Sâlim Efendi is of great importance as it is the first private Turkish newspaper to be published in İzmir. While Devir newspaper addressed many political, economic, religious, and cultural areas in Aydın, Istanbul, and other provinces, it also included events under the name of“Havadis-i Hariciye”in many cities outside the Ottoman Empire. Therefore, this study, which consists of transcription and evaluation approaches will contribute towards the understanding of the social structure of the Ottoman period.