Döviz kuru oynaklığı ve finansal gelişme ilişkisi: Gelişmekte olan ülkeler üzerine ekonometrik bir analiz
Exchange rate volatility and financial development: An econometric analysis on developing countries
- Tez No: 631999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Finansal Sistem, Döviz Kuru Oynaklığı, Financial Development, Financial System, Exchange Rate Volatility
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bretton Woods sisteminin yıkılışının ardından döviz kurları dalgalanmaya bırakılmış ve bu süreçten sonra döviz kurundaki dalgalanmaların yarattığı etkiler makroekonomik literatürde pek çok çalışmaya konu olmuştur. Finansal derinlik ve finansal aracıların verimliliği ile ölçülen finansal gelişme, döviz kuru hareketlerinde etkili olmaktadır. Döviz kuru oynaklığının yarattığı belirsizlik ortamının finansal sistemde, para arzı, sermaye hareketleri ve özel sektör kredileri gibi faktörlerde etkileri bulunmaktadır. Konuya ilişkin literatür döviz kuru oynaklığının etkilerini ülkelerin finansal sistemin gelişmişlik seviyesiyle ilişkilendirmiştir. Bu tezin amacı gelişmekte olan ülkelerde döviz kuru oynaklığının finansal gelişme üzerine etkisini ampirik olarak test etmektir. Bu hipotez, beş gelişmekte olan ekonomide (Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Şili ve Türkiye) 2001-2018 dönemi çeyreklik verileri kullanılarak panel ekonometri yöntemleriyle test edilmiştir. Elde edilen bulgular, döviz kuru oynaklığının finansal sistem üzerinde etkilere neden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After the collapse of the Bretton Woods system, the exchange rates were left to fluctuate, and the effects of fluctuations in the exchange rate after this process have been the subject of many studies in the macroeconomic literature. Financial development, measured by financial depth and efficiency of financial intermediaries, is effective in exchange rate movements. The uncertainty environment caused by exchange rate volatility has effects on the financial system, factors such as money supply, capital movements and private sector loans. The related literature has linked the effects of exchange rate volatility to the development level of the financial system of countries. The aim of this thesis is to empirically test the effect of exchange rate volatility on financial development in developing countries. This hypothesis, in which five emerging economies (Brazil, Czech Republic, Poland, Chile and Turkey) with quarterly data for 2001-2018 period was tested using panel econometric methods. Findings obtained, show that exchange rate volatility has effects on the financial system.