Assessing measurement invariance with dichotomous items: The case of EGMA from the Zambian sample
İkili puanlanan maddelerle ölçme değişmezliğinin incelenmesi: EGMA Zambiya örneği
- Tez No: 632000
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM ALICI, DOÇ. DR. N. BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkili Puanlanan Maddelerle Ölçme Değişmezliği, Early Grade Mathematic Değerlendirmesi, Çoklu Grup Doğrulayıcı Faktör Analizi, Geçerlilik
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ölçme değişmezliğinin incelenmesi, psikolojik ölçmede yapı geçerliliğinin önemli bir bileşenidir. Ancak, inceleme süreci veri türüne bağlıdır. İkili maddelerle ölçme değişmezliğinin incelenmesi, sürekli maddelerle değişmezlik testinden kısmen farklıdır. İkili maddelerle, değişmezliğin incelenmesi, her iki parametre de aynı madde dağılım eğrilerini izlediğinden, faktör yüklerinin ve eşiklerinin aynı olmasını gerektirir. Bununla birlikte, birçok çalışma sürekli maddeler veya sıralı politom maddelerle değişmezlik testine odaklanmıştır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, ölçme değişmezliğini ikili puanlanan incelemektir. Bu çalışma, ikili puanlanan Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanılarak ölçme değişmezliğinin incelenmesini göstermektedir. Çalışmayı 2018 yılında Zambiya'nın farklı illerinden Early Grade Mathematics Assessment (EGMA) katılan ilkokul öğrencilerinin verileri ile analiz ettik. Çalışmada, EGMA'nın üç alt testi için ölçme değişmezliğini cinsiyete göre belirlenmiştir. Toplam örneklem 4698 kişiden oluşmaktadır (% 49 erkek, n = 2305; ve% 51 kadın, n = 2393). Kullanılan yöntem yüksek korelasyonlu üç faktör ile doğrulayıcı bir faktör analizidir: sayı tanımlama, sayı ayrımcılığı ve sayı örüntülerinin tanınması. Bulgular, cinsiyet alt gruplarında üç alt testle (sayı tanımlama, sayı ayrımcılığı ve sayı modellerinin tanınması) tanımlanan EGMA modelinin ölçme değişmezliğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, her bir alt test ile yapılan bireysel analizler, test puanlarının, ölçme değişmezliği olmayan sayı tanımlaması hariç olmak üzere, hem erkek hem de kadın için aynı ölçme birimine iki faktör üzerinde sahip olduğunu göstermiştir. Son olarak, bu sonuçlar EGMA puanlarının ölçme değişmezliğini açısından yapı geçerliliğine ilişkin kanıtlara katkıda bulunmaktadır. Son olarak, çalışma bulguları, analiz ve tartışmalar ölçem değişmezliği çalışmalarında uygulamalı araştırmacıların modelleme kararlarına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, psikolojik değerlendirmede EGMA kullanan araştırmacılara bazı maddelerin geçerliliğinin güçlü bir şekilde yansımasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Assessment of measurement invariance is an essential component of construct validity in psychological measurement. However, the procedure for evaluations is dependent on the type of data. The assessment of measurement invariance with dichotomous items partially differs from those of invariance testing with continuous items. With dichotomous items, assessing invariance requires that factor loadings and thresholds are the same since both parameters follow the same item distribution curves. However, many studies have focused on invariance testing with continuous items or ordered polytomous items. Hence, the purpose of this study was to assess measurement invariance with dichotomous items. This study demonstrates the assessment of measurement invariance using Confirmatory Factor Analysis with dichotomous items. We analysed the study with data from primary school students who participated in the Early Grade Mathematics Assessment Survey (EGMA) from different provinces of Zambia in 2018. The study determined measurement invariance for three subtests of EGMA according to gender. The total sample consisted of 4698 individuals (49% male, n = 2305; and 51% female, n = 2393). The method used was a confirmatory factor analysis with three highly correlated factors: number identification, number discrimination and recognition of number patterns. The findings revealed measurement invariance of the EGMA model as defined by three subtests (number identification, number discrimination and recognition of number patterns), across gender subgroups. However, individual analysis with each subtest revealed that the test scores have the same unit of measurement for both male and female on two factors, excluding those of number identification that lack measurement invariance. Finally, these results contribute to evidence of validity for EGMA scores in terms of their internal structure from the perspective of equality of measurement. Lastly, our study results, analysis and discussions contribute significantly to the modelling decisions of applied researchers in measurement invariance studies. More importantly, it has provided a strong implication of the validity of some items to researchers using EGMA in psychological assessment. Measurement Invariance with Dichotomous Items; Early Grade Mathematics Assessment; Multiple Group Confirmatory Factor Analysis; Validity