İzmir'deki aile hekimliği asistanlarının çocuk istismarı ve ihmali bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge of family physician residents in İzmir on child abuse and neglect
  1. Tez No: 632109
  2. Yazar: ELİF ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk İstismarı ve İhmali, Aile Hekimliği, Bilgi Düzeyi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı çocuk istismar ve ihmali konusunda İzmir'deki aile hekimliği asistanlarının bilgi düzeyleri ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte kesitsel bir çalışmadır. Çalışma 15.04.2018–15.10.2018 tarihleri arasında İzmir ilinde Aile Hekimliği anabilim dalında asistanlık eğitimi veren 4 hastanede gerçekleştirilmiştir. Toplam 130 katılımcıya ulaşılmıştır. Çalışmada hekimlerin sosyodemografik özelliklerini içeren 17 soruluk sosyodemografik veri anketi ve hekimlerin çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla Altan ve arkadaşları tarafından Türkiye'de geliştirilmiş ve geçerlilik –güvenilirlik testleri yapılmış 50 sorudan oluşan 'Çocuk İstismarı ve İhmali Bilgi Testi' kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analiz ve hesaplamalar için SPSS Statistics Ver. 22.0 programı kullanıldı. İstatistiksel analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde p< 0.05 anlamlı farklılığın göstergesi olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza 88'i (%67,7) kadın, 42'si (%32,3) erkek olmak üzere toplam 130 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Katılımcıların yaşları 24 ile 36 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 27,8±2,5 olarak saptanmıştır. Katılımcıların 95'i (%73,1) 30 yaşın altında, 35'i (%26,9) 30 yaş ve üzerindedir. 30 yaşın altındaki hekimlerin ortalama puanı (34,18±5,8) 30 yaş ve üzerindeki hekimlerin ortalama puanına (32,74±5,9) göre daha yüksek bulundu. Çalışmaya katılan asistanların 71'i (%54,6) uzmanlık eğitimi süresinin 1. yılında, 33'ü (%25,4) ikinci yılında, 26'sı (%20) uzmanlık eğitiminin son yılındadır. Hekimlik mesleğinde çalışma sürelerine göre 89'u (68,5) 5 yıldan az, 41'i (31,5) 5 yıl ve üzerindedir. Çalışmamıza katılan asistanlardan 59'u (%45,4) tıp fakültesi eğitimleri esnasında ÇİVİ konusunda eğitim almışken, 38'i (%29,2) tıp fakültesinden mezun olduktan sonra çocuk istismarı konusunda eğitim almıştır. Tıp fakültesinde ÇİVİ eğitimi alanların ortalama puanı (35,08±3,74) tıp fakültesinde ÇİVİ eğitimi alamayanların ortalama puanına (32,73±7,0) göre daha yüksek bulundu. Çalışmamıza katılan asistanlardan 19'u (%14,6) meslek hayatı boyunca çocuk istismar vakası tespit ettiği, vakası tespit eden hekimlerin %78,9'unun en çok 'bildirim yapma ve yasal süreç' konusunda zorlandıkları belirlendi. Çalışmamızdaki hekimlerin %50,7'sinin ÇİVİ hakkında kendilerini yetersiz gördüğü, 126'sının (%96,9) ÇİVİ hakkında bilgilenme ihtiyacı duyduğu saptandı. Kadınların ÇİİB-T' nde aldıkları ortalama puan (34,75±4,95) erkeklerin ortalama puanına (31,8±7,0) göre daha yüksek saptandı ve istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,014). Sonuç: Önemli bir halk sağlığı sorunu olan çocuk istismarı ile mücadelede sağlık çalışanlarına büyük görevler düşmektedir. Aile hekimleri de biyopsikososyal bir model olarak tanımlanan bütüncül yaklaşım modeli ile bu konuda üzerine düşen görevlerini yerine getirmelidir. Aile hekimlerinin bu görevi etkin ve etkili bir şekilde yerine getirebilmeleri için, mezuniyet öncesi ve sonrasında gerekli eğitimler verilerek bu konudaki bilgi ve duyarlılık düzeyleri artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the knowledge levels and related factors of family medicine residents in İzmir regarding child abuse and neglect. Material and Method: This is a descriptive cross-sectional study. The study was conducted between 15.04.2018-15.10.2018 in 4 hospitals in İzmir Province, which provided assistant training in the Department of Family Medicine. A total of 130 participants were reached. In this study, in order to determine the 17-item sociodemographic data survey, which includes the sociodemographic characteristics of physicians, and to determine the level of knowledge of physicians about child abuse and neglect by Altan and colleagues developed and validated- reliability tests conducted in Turkey consisting of 50 questions 'Child Abuse and Neglect Information Test' was used. SPSS Statistics Ver for all statistical analysis and calculations. 22.0 program was used.