Kosova'da yaşayan üniversite öğrencilerinin çatışma çözme stilleri: Bir karma desen çalışması
The investigation of the conflict resolution styles of university students living in Kosovo: A mixed method study
- Tez No: 632126
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA CEYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, çatışma çözme, çatışma çözme stilleri, Kosova, conflict, conflict resolution, conflict resolution styles, Kosovo
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kosova' da yaşayan üniversite öğrencilerinde çatışma çözme stillerini incelemektir. Bu temel amaç doğrultusunda üniversite öğrencilerinin çatışma çözme stilleri cinsiyet, milliyet, aile yapısı ve algılanan içe dönük/ dışa dönük kişilik özelliği bağlamında incelenmektedir. Aynı zamanda üniversite öğrencilerinin hangi konularda kimlerle çatışma yaşadıkları ve hangi çatışma stillerini gösterdikleri de incelenmektedir. Çalışma, karma yöntemin ardışık açımlayıcı yöntem deseninde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel araştırma aşaması Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Kosova Programları ve Prizren Üniversitesi Türkçe lisans programlarında öğrenim gören 585 öğrenci (333 kadın, 252) erkek ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nitel aşamasına ise 18 öğrenci katılmıştır (6 Türk, 6 Arnavut ve 6 Boşnak öğrenci). Çalışmanın nicel verileri Çatışma Eylem Stilleri Ölçeği ve kişisel bilgi anketi aracılığı ile elde edilmiştir. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Verilerin analizinde doğrulayıcı faktör analizi, çok değişkenli varyans analizi ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları Kosova'da yaşayan öğrencilerin milliyetleri açısından incelendiğinde Türk öğrencilerin, Boşnak öğrencilere göre uzlaştırmacı çatışma stilini daha yüksek düzeyde kullandıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca farklı milliyetteki üniversite öğrencilerinin cinsiyet açısından ve algılanan içedönüklük/dışadönüklük kişilik özellikleri açısından çatışma çözme stillerinin anlamlı biçimde farklılaşmadığı bulunmuştur. Aile yapısı açısından ise geniş aileye sahip Boşnak öğrencilerin Arnavut öğrencilere göre zorlayıcı çatışma stili düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin iş ve aile ortamındaki bireyler ile daha sık çatışma yadıkları, çatışma durumlarında kendilerini ifade etmeye yönelik davranışlar sergiledikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine conflict resolution styles among university students living in Kosovo. In line with this main purpose, the conflict resolution styles of university students are examined in the context of gender, nationality, various familial factors and introverted / extroverted personality traits. At the same time, it is also examined which issues university students encounter with whom and which conflict styles they show. The study was carried out in the sequential explanatory method pattern of the mixed method. The quantitative research phase of the study was carried out with 585 students (333 females and 252 males) studying in Anadolu University Open Education Faculty Kosovo Programs and Prizren University Turkish undergraduate programs. 18 students participated in the qualitative phase of the research (6 Turkish, 6 Albanian and 6 Bosnian students). The quantitative data of the study were obtained through Conflict Action Styles Scale and personal information questionnaire. Qualitative data were collected through semi-structured interviews. Confirmatory factor analysis, multivariate analysis of variance and content analysis were used in the analysis of the data. When the findings of the research were examined in terms of the nationalities of the students living in Kosovo, it was revealed that Turkish students used the mediating conflict style at a higher level than Bosnian students. In addition, it was found that conflict resolution styles of university students of different nationalities in terms of gender and perceived introversion / extroversion personality traits did not differ significantly. In terms of family structure, it was determined that Bosnian students with extended families have higher levels of compelling conflict style than Albanian students. In addition, it has been found that students have more frequent conflicts with individuals in the work and family environment, and exhibit self-expression behaviors in conflict situations.