10-13 yaş arası çocuklarda motor koordinasyon ve beden kitle indeksi (BKİ) arasındaki ilişki
Association between motor coordination and body mass index (BMI) inchildren aged 10-13
  1. Tez No: 632135
  2. Yazar: ASLI CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Motor koordinasyon, motor yeterlik, beden kitle indeksi, antropometrik ölçümler, KTK testi, Motor coordination, motor competence, body mass index, anthropometric measurements, KTK test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmanın amacı 10-13 yaş arası çocuklarda motor koordinasyon ve beden kitle indeksi (BKİ) arasındaki ilişkinin incelenmesi ve cinsiyete bağlı motor koordinasyon farklılıklarının belirlenmesidir. Araştırma grubunu 10-13 yaşları arasındaki erkek (n= 59) ve kız (n= 44) çocuklar oluşturmuştur. Araştırma grubunun boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçülmüş ve vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile BKİ hesaplanmıştır. Motor koordinasyon seviyelerinin belirlenmesinde Körperkoordinationstest für kinder (KTK) testi kullanılmıştır. KTK dört alt test içermektedir; geriye doğru yürüme, tek ayak atlama, yana sıçrama ve yana hareket etme. Alt testlerden elde edilen ham skorlar yaşa özel motor katsayılarına dönüştürüldü. Dört alt testin skorlarının toplanması ile KTK toplam motor katsayı değeri hesaplandı. Son olarak, katılımcıların motor koordinasyon seviyelerini sınıflandırmak için toplam KTK motor katsayı skorları kullanıldı. Araştırma sonuçları, katılımcıların %33'ünün normal seviyenin altında motor yeterlik performansı sergilediklerini göstermiştir. Ayrıca, antropometrik özellikler ve toplam KTK motor katsayı skorlarında cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı (p > 0,05) anlaşılmıştır. Sonuçlar, her iki cinsiyette de motor yeterlik seviyesi ile BKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde bir ilişki olduğunu (p < 0,01) göstermiştir. Bu bulgular, 10-13 yaş arası çocuklarda BKİ'nin motor koordinasyon üzerindeki olası olumsuz etkisini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to examine the association between motor coordination and body mass index (BMI) in children aged 10-13 and to determine gender-related differences in motor coordination. Participants were male (n= 59) and female (n= 44) children between the ages of 10 and 13. Body height and weight were measured and BMI was calculated as dividing the body weight by the square of the body height. Körperkoordinationstest für Kinder (KTK) was used to assess the motor coordination of the participants. The KTK includes four subtests; walking backward, hopping on one leg, jumping sideways, and moving sideways. The raw scores for each subset were converted to the age-specific motor quotient. The sum of four items was used to calculate the total KTK motor quotient scores. Finally, the total KTK motor quotient scores were utilized to classify the motor competence levels of children. The results of the study indicated that 33% of participants performed below the normal level in motor coordination. Further, there were no significant (p > 0.05) differences between boys and girls in terms of anthropometric characteristics and the total KTK motor quotient scores. The results revealed that motor coordination was significantly (p < 0.01) and negatively associated with BMI in both genders. These results emphasized the possible adverse influence of BMI on motor coordination in children aged 10-13.