Tele odyoloji uygulamalarının okul çağı işitme taramalarına adaptasyonu
Adaptation of tele audiology applications to school age hearing screenings
- Tez No: 632151
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Okul Çağı, İşitme tarama, video-otoskopi, İşitme kaybı, İnternet, Hearing screening, video-otoscopy, Hearing loss, School Age, Internet
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tele-odyoloji, odyolojik hizmetleri sunmak için tele-sağlık sistemlerinin kullanımıdır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin okul çağı işitme taramalarında kullanılması, özellikle kısıtlı veya sınırlı erişime sahip öğrencilere, odyolojik hizmetleri sunmanın bir yoludur. Bu çalışmada, okul çağında tele-odyoloji yöntemi kullanılarak uygulanan işitme tarama sonuçlarının standart okul çağı işitme tarama protokolleri çerçevesinde yürütülen çalışma sonuçları ile karşılaştırılarak, tele-odyoloji sisteminin okul çağı işitme tarama programına uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma,“İstanbul Cerrrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Odyoloji”bölümü tele-odyoloji için merkez kabul edilerek, il sınırları içerisinde bulunan, iki ilköğretim kurumunda, 70-79 ay arası, aile onayı alınan toplam 225 birinci sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Çalışmamızda; tele-odyometre ve yerinde odyometri ölçümlerine göre 1Khz-4Khz'de sağ kulak için yerinde yapılan ölçümlerde işitme kaybı şüphe oranı %7,11, iken aynı kulakta, 0,5kHz ve 4kHz ortalaması dikkate alındığında işitme kaybı şüphe oranı %12 düzeyinde elde edilmiştir. Tele-odyometre ile değerlendirmede sağ taraf için 1Khz-4Khz sonuçlarında, işitme kaybı şüphe oranı %12 düzeyinde, aynı kulakta 0,5kHz ve 4kHz ortalaması dikkate alındığında işitme kaybı şüphe oranı %16,44 olarak gözlenmiştir. 1Khz-4Khz'de sol kulak için yerinde yapılan ölçümlerde işitme kaybı şüphe oranı %8,44, iken aynı kulakta, 0,5kHz ve 4kHz ortalaması dikkate alındığında işitme kaybı şüphe oranı %14,22 düzeyinde elde edilmiştir. Tele-odyometre ile değerlendirmede sol taraf için 1Khz-4Khz sonuçlarında, işitme kaybı şüphe oranı %11,11 düzeyinde, aynı kulakta 0,5kHz ve 4kHz ortalaması dikkate alındığında işitme kaybı şüphe oranı %17,33 olarak gözlenmiştir. Tele-odyometri/tarama odyometrisi yöntemlerinin, tanısal kapasite ve testlerin doğruluk oranları değerlendirilmiştir. 500Hz-4Khz sonucunu hassasiyet oranları %60-%68, Doğruluk oranları ise %95-%96 olarak elde edildi, tele-odyometri ve tarama odyometri programı arasında orta düzeyde bir uyum olduğunu istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda ek olarak, tele-odyolojik yöntemlerle video-otoskobik değerlendirme yapılarak tarama yapılan öğrencilerin asenkron yöntemlerle dış kulak ve timpanik memran görüntüsü asenkron değerlendirilmiştir. Tüm bu sonuçlar, tele odyometre yönteminin okul çağında işitme taramalarında güvenle kullanılabileceğini göstermiştir. Ayrıca tele-odyolojik değerlendirmelerde video-otoskop uygulamasının varlığı işitme taramalarında otolojik değerlendirmenin de başarıyla uygulanabileceğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Tele-audiology is the use of telehealth to provide audiological services. The use of information communication technologies in school-age hearing screenings can provide a way to provide services to students with limited or limited access to traditional screening. This study is aimed at evaluating the adaptation of the tele-audiology system to the school age hearing screening program by comparing the results of the tele-audiology and hearing screenings with school age hearing screening protocols. The study was carried out with 225 first-year students, who were approved by the“Istanbul Cerrrahpaşa Faculty of Medicine Hospital Audiology”department, as a center for tele-audiology, in two primary education institutions in the provincial borders, between 70 - 79 months In our study; According to tele-audiometer and on-site audiometry measurements, the rate of hearing loss was found to be 7.11% for the right ear at 1Khz-4Khz, whereas the hearing loss suspicion rate was 12% in the same ear, considering the average of 0.5kHz and 4kHz. In the results of 1Khz-4Khz for the right side in the evaluation with the tele-audiometer, the hearing loss suspicion rate was 12%, when the average of 0.5kHz and 4kHz in the same ear was taken into account, the hearing loss suspicion rate was 16.44%.Hearing loss suspicion rate was found to be 8.44% in the measurements performed for the left ear at 1Khz-4Khz, whereas the hearing loss suspicion rate was found to be 14.22% in the same ear, considering the average of 0.5kHz and 4kHz. In the evaluation with the tele-audiometer, in the results of 1Khz-4Khz for the left side, the rate of hearing loss was found to be 11.11%, when the average of 0.5kHz and 4kHz in the same ear was taken into account, the rate of hearing loss was observed as 17.33%. Tele-audiometry / scanning audiometry methods, diagnostic capacity and accuracy rates of tests were evaluated. The sensitivity rates of 500Hz-4Khz were obtained as 60% -68% and accuracy rates were 95% -96%. It was found statistically that there was a moderate agreement between tele-audiometry and scanning audiometry program. In addition, in our study, the image of the outer ear and tympanic membrane by asynchronous methods were evaluated asynchronously. Conclusion: All these results showed that the tele audiometer method can be used safely in hearing screenings in school age. The presence of video-otoscope application in teleological evaluation supports that autological evaluation can be applied in hearing screenings.