Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri, metabolik sendrom riskleri ve uyku kaliteleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between university students' physical activity levels, metabolic syndrome risks and sleep quality
  1. Tez No: 632153
  2. Yazar: EMİNE BÜŞRA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Metabolik sendrom, Spor, Sağlık, Uyku kalitesi, Healt, Metabolic syndrome, Physical activity, Sport, Sleep quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri, metabolik sendrom riskleri ve uyku kaliteleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya Gümüşhane Üniversitesi'nde öğrenim gören 200 sporcu 200 sedanter olmak üzere toplam 400 öğrenci dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında; demografik bilgi formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi- Kısa Form (İPAQ-Kısa) ve Metabolik Sendrom Araştırma Formu (MSAF) kullanılmıştır. Veri analizi için SPSS 23.00 paket programı kullanılmıştır. İki grup arasında karşılaştırma yapmak için student t-testi kullanılmıştır. Grup sayısının ikiden fazla olduğu karşılaştırmalar için ANOVA, farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu tespit etmek için LSD post-hoc testi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin PUKİ, İPAQ ve MSAF skor ortalamaları sırasıyla 5,46 ± 3,57, 3173,70 ± 2993,33 ve 5,04 ± 2,53 olarak bulunmuştur. Spor yapma durumu, cinsiyet ve öğrenim durumu ile fiziksel aktivite, uyku kalitesi ve metabolik sendrom riski arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sigara kullanımı ile uyku kalitesi arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Aile gelir durumu ile fiziksel aktivite, metabolik sendrom riski ve uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Sonuç: Düzenli spor yapan ve fiziksel aktivite düzeyi yüksek olan bireylerin uyku kaliteleri daha yüksek, metabolik sendrom riskleri daha düşük bulunmuştur. Düzenli fiziksel aktivite uyku kalitesi ve sağlık durumunu pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between university students' physical activity levels, metabolic syndrome risks and sleep quality. Material and Method: A total of 400 students, including 200 athletes and 200 sedentary students studying at Gümüşhane University, were included in this study. In collecting data; demographic information form, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), International Physical Activity Questionnaire-Short Form (İPAQ-Short) and Metabolic Syndrome Research Form (MSRF) were used. SPSS 23.00 package program was used for data analysis. Student t-test was used to compare between the two groups. ANOVA was used for comparisons where the number of groups was more than two, and the LSD post-hoc test was used to determine between which groups the difference was. Result: The average scores of students' PSQI, İPAQ and MSRF were 5.46 ± 3.57, 3173.70 ± 2993.33 and 5.04 ± 2.53, respectively. A significant relationship was found between sports, gender and education, physical activity, sleep quality and risk of metabolic syndrome. There was a significant relationship between smoking and sleep quality. There was no significant relationship between family income status and physical activity, risk of metabolic syndrome and sleep quality. Conclusion: Individuals who exercise regularly and have high physical activity levels were found to have higher sleep quality and lower metabolic syndrome risks. Regular physical activity positively affects sleep quality and health status.