462 numaralı Elbistan Şer'iye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H 1306-1309/ M 1890-1893)
The transcription and assessment of Elbistan Sharî'a Court record number (H 1306-1309/ M 1890-1893)
- Tez No: 632154
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET ALIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Elbistan, Şer'iye Sicili, Kadı, The Ottoman Empire, Elbistan, Shari'a Court Records, Muslim judge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Osmanlı Devleti'nin siyasî, hukuki, askerî ve ekonomik yapısını anlamak için incelenmesi gereken kaynakların başında şer'iye sicilleri gelmektedir. Şer'i Mahkemeye intikal eden bütün olayların ve dava kayıtlarının tutulduğu deftere şer'iye defterleri denilmektedir. Bu çalışmada Elbistan'ın geçmişten günümüze kadar olan süreçteki tarihi, Elbistan adı ve coğrafyası hakkında kısa bir değerlendirme yapıldı. 462 Numaralı Defter incelemesi neticesinde, 1890-1893 yılları arasında Maraş sancağının Elbistan Kazasındaki Bidayet Mahkemelerinin işleyişi ve kararların infaz süreci hakkında bir ön bilgi verilmiştir. Türklerin geçmişten günümüze kadar titizlikle üzerinde durduğu hukuk konusunun Osmanlı Devleti döneminde de büyük bir titizlilikle işlenildiği bu defterde de görülmektedir. Çalışmada usul olarak Elbistan tarihi ve bölgenin coğrafyası hakkında kısa bilgi verilerek, Osmanlı hukukunun genel yapısı hakkında da bilgilere yer verilmiştir. 462 numaralı Elbistan Şer'iye Sicili transkript ederek değerlendirildi. Belgelerin özetleriyle birlikte muhtevası olan cinayet, darp, borç gibi olaylar tespit edilerek bu olaylar üzerinden Osmanlı Dönemi'ndeki Elbistan'ın H 1306-1309/M 1890 - 1893 yılları arasındaki durumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is one of the sources that should be examined in order to understand the court records. As a result of the review of the Book no. 462, between the years 1890-1893, a preliminary information was given about the functioning of the the decisions. It is also seen in this notebook that the subject of law, which the Turks have been scrutinizing from the past to the present day, was handled with great care in the Ottoman State. In the study, brief information about the history of Elbistan and the geography of the region was given, and information about the general structure of Ottoman law was included. the events and case records submitted to the Court are kept, are called their books. A brief evaluation was made about the history of Elbistan from the past to the present day, the name of Elbistan and its geography Subsequently, Elbistan mbered 462 was evaluated by transcript. Along with the summaries of the documents, events such as murder, assault and debt were determined, and Elbistan's H 1306-1309 / M was tried to be enlightened between 1890 and 1893 by evaluating Elbistan during the Ottoman Period.