Kurtuluş Savaşı dönemi Türk dış politikası
Turkish foreign policy during the Turkish War of Independence
- Tez No: 632157
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN HALİS ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Kurtuluş Savaşı, Türk Dış Politikası, Mustafa Kemal, Milli Mücadele, Türkiye, Turkish War of Independence, the Turkish Foreign Policy, Mustafa Kemal, National Struggle, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
I. Dünya Savaşı'ndan mağlup olarak çıkan Osmanlı İmparatorluğu kendisine dayatılan Mondros ve Sevr Anlaşmaları ile fiilen sona ermiştir. İmparatorluğun sahip olduğu topraklar yabancı güçler tarafından işgal edilmeye başlanmıştır. Mustafa Kemal'in liderliğinde bu işgallere karşı başlatılan Türk Kurtuluş Savaşı hem işgalci güçlerin durdurularak Anadolu'dan çıkarılması hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması açısından oldukça önemlidir. Kurtuluş Savaşı döneminde Mustafa Kemal'in sahip olduğu anlayış üzerinden dış politika şekillenmiştir. Bu olağanüstü dönemde Türk ulusunun bağımsızlığını sağlamak dış politikanın temel hedefi olmuştur. Dış politikada bu hedefi gerçekleştirmek için son derece dikkatli ve gerçekçi bir yaklaşım sergilenmiştir. Bu dönemde benimsenen dış politika ilkeleri ve gerçekleştirilen dış politika uygulamalarını anlamak oldukça önemlidir çünkü bugünde geçerli olan Türk dış politikasının temellerini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, which was defeated in World War I, ended in de facto with the Mondros and Sevr Agreements imposed on it. Then, the Ottoman territories began to be occupied by foreign powers. The Turkish War of Independence which was organised Mustafa Kemal against these occupations is very important both for the removal of the occupied forces from Anatolia and the establishment of the Republic of Turkey. Therefore, it is not a surprise that Turkey's foreign policy was shaped through the understanding of Mustafa Kemal during the War of Independence. Ensuring the independence of the Turkish nation during this extraordinary period has been the main goal of foreign policy. In this direction, a careful and realistic approach has been taken in foreign policy. It is very important to understand the foreign policy principles adopted during this period and the foreign policy practices carried out because this has formed the foundations of Turkish foreign policy even today.