Değerler eğitiminin ve öğretiminin pedagojik olarak incelenmesi: Şanlıurfa örneği
Pedagogic analysis of values education and teaching: Sample of Şanlıurfa
  1. Tez No: 632156
  2. Yazar: ZEYNEP FEYZA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Öğretim, Kuram, Metod, Gelişim, Pedagoji, Value, Values Education, Teaching, Theory, Method, Development, Pedagogy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Değerler eğitiminin dini, kültürel, felsefi ve psikolojik boyutlarının incelendiği bu çalışmada özellikle değerlerin öğretiminde dikkat edilmesi gereken noktalar, gelişim kuramlarına göre değerlerin öğretimi, değerlerin öğretiminde kullanılan yöntemler, örnek eğitim durumları gibi bazı konular ele alınmıştır. Her ülkenin kendine özgü değerleri ve belirlediği milli eğitim sistemi vardır. Buradan hareketle ülkemizde eğitim programlarında yer alan temel değerlerin öğretiminde kullanılan yöntemlerin etkinliği, gelişim dönemlerine uygunluk ve hazırbulunuşluklar, okul kültürünün ve öğreticilerin öğretime etkileri gibi kuram ve uygulamaya ilişkin farklı bakış açıları oluşturmakla birlikte, bu alanda bilgi, tutum ve becerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, ortaokullarda görev yapan öğretmenlere, bakanlık tarafından bireylere katkı sağlayacağı düşünülen ve bu amaçla belirlenen temel değerlerin örgün eğitimde nasıl uygulandığı, değer kavramına bakış açıları, kullandıkları yöntemler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren sorular yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile yöneltilmiş ve analizler yapılarak çalışma neticelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, where religious, cultural, philosophical and psychological dimensions of values education are examined, some issues such as points to be considered in teaching values, teaching of values according to development theories, methods used in teaching values, and example educational situations are discussed. Each country has its own unique values and national education system. From this point of view, it is aimed to develop knowledge, attitudes and skills in this field, as well as creating different perspectives on theory and practice, such as the effectiveness of the methods used in the teaching of the basic values included in the educational programs in our country, suitability and developmental periods, the effects of school culture and teachers on teaching. In the study, the questions that include the basic values determined for this purpose, how they apply to formal education, the perspectives on the concept of value, the methods they encounter, the problems encountered and solution suggestions were addressed through the semi-structured interview method and the analysis was concluded.