Kemal Tahir'in romanlarında bir üslup ögesi olarak 'diyalog'
- Tez No: 632190
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, Diyalog, Üslup, Türk Romanı, Kemal Tahir, dialogue, stlylistic, Turkish novel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kemal Tahir, Cumhuriyet döneminde yazdığı eserlerle adından sıkça söz ettirmiştir. Yazdığı romanlar farklı görüşlerden Türk insanı tarafından çokça okunmuş, sevilmiş ve aynı zamanda eleştirilmiştir. Yazar ününü sadece romancı kimliğine değil, Türk toplumu hakkında düşünce ve söylemlerine de borçludur. Biz, bu çalışmamızda Kemal Tahir'in Romanlarında Bir Üslup Ögesi Olarak Diyalog başlığı altında yazarın, romanlarında geniş yer kapladığını gözlemlediğimiz“diyalog”kullanımı konu edindik. Örneklem olarak“Esir Şehrin İnsanları”,“Esir Şehrin Mahpusu”,“Yol Ayrımı”ve“Kurt Kanunu”romanlarını seçtik. Sanatçının üslubuyla diyalog kullanımı arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Diyalog kullanımını katılımcılara, hacimsel olarak anlatıda kapladığı yere ve öykülemedeki dağılıma göre ayrı başlıklar altında inceledik. Bu çalışmanın amacı daha çok tematik bakış açısıyla ele alınan Kemal Tahir romanlarını anlatım, üslup açısından belli bir bakış açısıyla incelemektir.
Özet (Çeviri)
Kemal Tahir made a name for herself with the Works she wrote during the Republican era. The novels he wrote were widely read, loved and criticized by Turkish people from different views. The author owes his reputation not only to his novelist identity but also to his thoughts and discourses about Turkish society. In this study, we focused on the use of“dialogue”which we observe that the author took up a lot of space in her novels under the title of“Dialogue as a Stlylistic Element in Kemal Tahir's Novels.”As a sample, we chose the novels Esir Şehrin İnsanlar“, ”Esir Şehrin Mahpusu“, ”Yol Ayrımı“ and ”Kurt Kanunu." We aimed to reveal the relationship between the artist's style and the use of dialogue. We analyzed the use of the dialogue under separate titles according to the participants, the volume it occupies in the narrative and te disttibution in the narration. The aim of this study is to examine Kemal Tahir novels, which are mostly handled from a thematic point of view, with a certain perspective in terms of expression.