Liderin fiziksel mesafesi, sanal kaytarma ve sosyal kontrol ilişkisinde hiyerarşi kültürünün etkisi: Bir düzenlenmiş aracılık modeli
The effect of hierarch culture on physical distance of leader, social control and cyberloafing: A moderated mediation model
- Tez No: 632246
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE ERGENELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal kaytarma, sosyal kontrol, liderin fiziksel mesafesi, hiyerarşi kültürü, belediye, Cyberloafing, social control, physical distance of leader, hierarchy culture, municipality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Organizasyon ve Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Üretkenlik bütün organizasyonların temel amacıdır. Bazı sapkın davranışlar kolay bir şekilde üretkenliği azaltabilir. Sanal kaytarma da bu sapkın davranışlardan biridir. Sanal kaytarma davranışında, personel bilgisayarı iş amaçları dışında kullanır. Bu araştırma da sanal kaytarmayı belli bir kurumda engelleme üzerine odaklanılacaktır. Engellemeyi anlamak için liderin fiziksel yakınlığı, sosyal kontrol ve sanal kaytarma değişkenleri arasındaki aracılık ilişkisinde hiyerarşi kültürünün düzenleyici etkisi test edilecektir. Belediyedeki 161 büro personelinden veri toplanmıştır. Aracılık testi sonuçlarına göre liderin fiziksel mesafesi sanal kaytarmayı azaltmaktadır ama sosyal kontrol sanal kaytarmayı arttıran bastırıcı değişkenlik yapmaktadır. Düzenleyicilik analizinde ise, hiyerarşi kültürü sosyal kontrol ve sanal kaytarma arasındaki ilişkiyi anlamlı bir şekilde düzenlemektedir. Sonuçlar göstermektedir ki sosyal kontrol mekanizması sanal kaytarmayı engelleme de liderin fiziksel mesafesi kadar etkili değildir. Üstelik, bu sosyal kontrol mekanizmaları liderin etkililiğini bastırmaktadır ve hiyerarşi kültür ü bu dolaylı etkiyi güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Productivity is the main goal of every organisation. Some deviant behaviors can easily reduce the productivity in organizations. Cyberloafing is the one of the deviant behaviors. In cyberloafing, personnel use computer work non-work purposes. In this research, we focused on preventing of cyberloafing in the specific municipality. To understand preventing, we test moderated mediation model and in our model, hierarchy culture moderates the relationship of mediation model amongst physical distance of leader, social control and cyberloafing. We gather data from 161 bureau personnel in municipality. According to results of mediation analysis, physical distance of leader can reduce cyberloafing behavior but social control act as a supressor variable that increase the cyberloafing behavior. In moderation process, hierarchy culture significantly moderates the relationship between physical distance of leader and social control. The results show that social control mechanism is not effective than physical distance of leader. Also, These social control mechanisms supress the leaders effectiveness and hierachy culture increase the indirect effect of social control.