Ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin tam sayılar konusundaki işlemlere ait kavram yanılgılarının belirlenmesi ve kavram karikatürleri ile giderilmesi
Determining the 7th grade secondary school students' misconceptions about the operations of integers and eliminating them via concept cartoons
- Tez No: 632343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA GÖKÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Tam Sayılar, Kavram Yanılgısı, Kavram Karikatürü, Integers, Misconceptions, Concept Cartoons
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmanın amacı ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin tam sayılar konusundaki kavramlara ait kavram yanılgılarının belirlenmesi ve kavram karikatürleri ile giderilmesini sağlamaktır. Araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılında ve 2019-2020 eğitim öğretim yılının ilk döneminde Kırıkkale ili Keskin ilçe merkezinde bulunan taşımalı bir devlet okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını aynı okulda öğrenim gören 7.sınıf öğrencisi 67 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları ise araştırmacı tarafından geliştirilen 15 açık uçlu sorudan oluşan“Kavram Yanılgısı Tespit Testi (KYT)”, 7 adet kavram yanılgısı içeren“Kavram Karikatürleri”, 5 açık uçlu sorudan oluşan“Kavram Yanılgısı Tespit Testi 2 (KYT2)”ve araştırmacının alan notlarıdır. Araştırmanın verileri yaklaşık 3 ayda toplanmıştır. Araştırmanın verileri içerik analizi ve betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Yapılan veri analizleri sonucunda tam sayılar konusuna ait kavramlar içerisinde negatif bir tam sayıdan pozitif bir tam sayının çıkarılması işleminde, iki negatif tam sayının birbirinden çıkarılması işleminde, tam sayılarda çarpma işleminde ve tam sayıların 0'a bölünmesinde öğrencilerin kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğrencilerde tespit edilen kavram yanılgılarının kavram karikatürleri ile kısmen giderilebildiği de araştırmanın sonuçları arasındadır. Kavram karikatürleri tam sayılarda çarpma işleminin toplama veya çıkarma işlemi üzerinde dağılması özelliğine ait kavram yanılgılarını, tam sayılarla işlem yapmayı gerektiren problemlerdeki ve tam sayılarda çıkarma işlemine ait öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarını gidermede etkili olmuştur. Ayrıca sınıf içerisindeki uygulama esnasında hem öğrencilerin dile getirdikleri cümlelerden hem de araştırmacının gözlemlerinden kavram karikatürlerinin öğrencilerin motivasyonlarını artırdığı ve matematiğe olan ilgilerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the misconceptions of 7th grade students about the concepts of integers and to provide eliminating these misconceptions via concept cartoons. The research was carried out in a public school in the Keskin district of Kırıkkale, the province, and conducted during the 2018-2019 academic year and in the first school term of 2019-2020. The participants of the research consist of 67 people who are 7th grade students studying at the same school and also living outside of the district and arriving the school by bus. In the research, case study pattern was used as one of the qualitative research methods. The data collection tools of the research are“Misconception Determination Test (MDT)”consisting of 15 open-ended questions developed by the researcher,“Concept Cartoons”containing 7 misconceptions,“Concept Misconception Determination Test 2 (CMDT2)”consisting of 5 open-ended questions and researcher's field notes. The data of the research were collected in about 3 months. The research data were analysed by content analysis and descriptive analysis. As a result of the data analysis, it was determined that among the concepts of integers students have misconceptions about the process of subtracting a positive integer from a negative integer, subtracting two negative integers from each other, multiplying integers and dividing integers by 0. One of the results is that the misconceptions detected in the students can be eliminated via concept cartoons. Moreover, concept cartoons have been useful in eliminating the misconceptions related to the dispersion of multiplication in integers on addition or subtraction, the misconceptions at the problems that require operation with integers, and the misconceptions of the students about the topic subtraction in integers. In addition, during the processes in the classrooms, it is observed that in the light of the students' sentences and the researcher's observations, concept cartoons increase students' motivation and affect their interest in Mathematics in a positive way.