Algılanan örgütsel destek ile örgütsel sinizmin örgütsel performansa olan etkisinde pozitif psikolojik sermayenin aracılık etkisi
The mediation role of positive psychological capital on the impact of perceived organizastional support and organizastional cynicism on organizastional performance
  1. Tez No: 632342
  2. Yazar: İSMAİL ALİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY ÖZYER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Örgütsel Sinizm, Pozitif Psikolojik Sermaye, Örgütsel Performans, Perceived Organizational Support, Organizational Cynicism, Positive Psychological Capital, Organizational Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma algılanan örgütsel destek ile örgütsel sinizmin örgütsel performans üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik sermayenin aracılık rolünün araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda yapılan nicel analizler, İzmir ilinde gemi bakım, onarım ve üretimi yapan bir tersanede çalışan toplam 283 işgörenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere çalışmanın amacı doğrultusunda çeşitli analizler uygulanmıştır. Analizler esnasında SPSS ve LISREL istatistik programlarından faydalanılmıştır. Modelin gelişim aşamasında geliştirilen hipotezler için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen sonuçlara göre tüm değişkenler arasında anlamlı bir etkileşim olduğu görülmüştür. Algılanan örgütsel destek ile örgütsel performans ve pozitif psikolojik sermaye kavramlarının birbirlerini anlamlı ve pozitif bir şekilde etkilediği görülmüştür. Örgütsel sinizm ile algılanan örgütsel destek, örgütsel performans ve pozitif psikolojik sermaye arasında negatif etkilerin olduğu görülmüştür. Tasarlanan araştırma modelinde, örgütsel sinizmin pozitif psikolojik sermaye'ye giden yolun anlamlılık düzeyi p>0,05 çıktığından dolayı örgütsel sinizm modelden çıkarılmıştır. Modelin son halinde algılanan örgütsel desteğin örgütsel performans üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik sermayenin aracılık etkisi incelenmiştir ve bu inceleme sonucunda pozitif psikolojik sermayenin kısmi aracılık rolünün olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlardan bir diğerinde de örgütsel sinizmin alt boyutlarının diğer değişkenlerle negatif bir etki içinde olduğu tespit edilmiştir. Geçmişte yapılan çalışmalarda kullanılan örneklem kitlelerinin dışında sıklıkla kullanılmayan bir örneklem kitlesi seçilmiştir. Bu durum araştırmanın sonuçlarına yansıması adına da önem arz etmektedir. Emek yoğun olarak çalışılan sektörlerin,işgören düşünce ve davranışlarının hangi seviyede faaliyetlerin işleyişe dahil edildiğini görmek adına önemli bir bilgi olarak karşımıza çıkmıştır. Araştırma analizleri sonucunda gelecekte yapılması düşünülen çalışmalar için de çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carry out to investigate the mediating role of positive psychological capital on the impact of perceived organizational support and organizational cynicism on organizational performance. For the purpose of the study, quantitative analyzes were performed. Research, Turkey's Izmir province in shipyard maintenance, repair and production workers at a shipyard which was carried out with the participation of a total of 283 employees. Various analyzes were conducted with the data obtained for the purpose. SPSS and LISREL statistical programs were used during the analyzes. Structural equation modeling was used for the hypotheses developed for the model. As a result of the analysis (SEM), various results were obtained. According to the results, a significant relationship was found between all variables. A positive relationship was detected between perceived organizational support and organizational performance and positive psychological capital. And there was a negative relationship between organizational cynicism with perceived organizational support, organizational performance and positive psychological capital. In the compose model of the study, when was included in the model together with other variables, the relationships were meaningless. Therefore, organizational cynicism was removed from the model. Finally, the mediating effect of positive psychological capital on the effect of perceived organizational support on organizational performance was examined and as a result of this analysis, it was found that positive psychological capital had a mediating role. Another result is that the sub-dimensions of organizational cynicism are negatively related to other variables. Apart from the sample masses used in the past studies, a sample group which was not uncommon used was selected. It is important to evaluate this situation by looking at the results of the research. It has emerged as an important information in order to see to what extent the thoughts and behaviors of the labor-intensive sectors are included in the functioning of the activities. As a result of the analysis of the research, various recommendations and suggestions for future studies are proposed and further development of this research is aimed.