Resveratrol'un deneysel yanık staz zonu üzerinde inflamatuar cevaba histopatolojik etkisinin araştırılması
The histopathologi̇c effect of resveratrol on burn stasis zone inflamati̇on : An experi̇mental study
  1. Tez No: 632368
  2. Yazar: MİRZA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. BAHRİYE İNCİ GÖKALAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Staz zonu, yanık, resveratrol
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Yanık, insanın yaşayabileceği büyük travmaların başında gelir. Yanığın derinliği ve alanı morbidite ve sağkalım için önemlidir. Jackson, yanık hasarlarını histolojik olarak santral koagülasyon zonu, staz zonu ve hiperemi zonu olmak üzere 3 zon şeklinde tanımlamıştır. Santral koagülasyon zonu, koagülasyon nekrozunun olduğu sahadır. Staz zonu, santral zonu çevreleyen, doku beslenmesinin azaldığı, kurtarılabilecek zondur. En dışta yer alan zon inflamasyondan dolayı kan akımında artış görülen hiperemi zonudur. Zamanında yapılacak doğru müdahalelerle staz zonunun kurtarılmasıyla, morbidite ve mortalitenin azaltılması sağlanabilir. Bu konudaki araştırmalar bu zonda oluşabilecek doku nekrozunun yanık sonrası ilk 48 saat içindeki ilerleyici hipoksi ve perfüzyon azlığından kaynaklandığını göstermiştir. Dokunun iskemiye toleransının artırılması, perfüzyonun artırılması ve inflamasyonun azaltılması gibi parametrelerin yönetimi ile bu alan kurtarılabilir. Bu deneysel çalışmanın amacı staz zonu üzerinde resveratrolun histopatolojık etkilerini araştırmaktır. Yöntem Çalışmada toplam 20 adet Sprague-Dawley türü sıçan kullanıldı. Sıçanlar 2 gruba ayrıldı. Sıçanlara anestezi altında Regas ve Ehrlich tarafından tanımlanan deneysel yanık modeli uygulandı. 1. Gruba ek müdahalede bulunulmadı. 2. Gruba günlük olarak 1ml 10 mg/kg resveratrol intraperitoneal enjeksiyon şeklinde uygulandı. Tüm gruplar 10 gün boyunca takip edildi. Takibin 3., 7. Ve 10. günlerinde staz zonlarından punch biyopsi alındı. Alınan doku örnekleri histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular Kontrol grubuna göre resveratrol grubunda kollajen miktarında anlamlı bir artış ve inflamasyonun artmasına sebep olan kanama değerlerinde de anlamlı bir düşüş saptandı. Kanama değerlendirmesinde yalnız 3-10.gün karşılaştırmasında resveratrol grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düşüş görüldü. Kollajen değerlendirmesinde sadece 3. Günde anlamlı bir fark saptanmışsa da 7.ve 10.günde birbirlerine anlamlı bir üstünlüğü olduğu saptanamadı. Sonuç Çalışmamızın sonucu sıçanlarda staz zonunda resveratrolün hücresel düzeyde yara iyileşmesini desteklemekte ve kanamayı azaltmaktadır. Genel olarak tüm evrelerde kollajen artışını ilerleyici bir şekilde desteklerken kanama üzerindeki azaltıcı etkisini ise ilk günlerde göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ambustion is one of the most traumatic things that could happen to a person. Jackson defined burns in three zones histologically. Central coagulations' zone, that coagulation necrosis field. Stasis zone, surrounding the central zone, decreased tissue nutrition, the extricably zone. The hyperemia zone, which is seen to increase blood flow due to inflammation in the outermost region. Reduction of morbidity and mortality can be achieved by saving the stasis zone. The research on this subject has shown that; showed the tissue necrosis that occurs is caused by progressive hypoxia and perfusion scarcity within the first 48 hours after ambustion. This area is likely to be rescued with the management of parameters such as increasing the tolerance of tissue to ischemia, increasing perfusion, and reducing inflammation. The aim of this experimental work is to research the effects of resveratrol on stasis zone. Method In the study had been used 20 Sprague-Dawly type rats in total. Rats had divided into two groups. Under anesthesia rats get experimental burn model identified by Regas and Ehrlich. No additional intervention was done to the first group. To the second group 1ml 10mg/kg resverafrol was administered daily in the form of intraperitoneal injection. Punch biopsies were taken from the stasis zones in following third, seventh and tenth days. The aliquots were evaluated histopathologically. Findings According to the control group, found out a significant increase in the amount of collagen in the resveratrol group and a significant decrease in the value of bleeding caused by increased inflammation. In resveratrol group compared to the control group, showed a significant decrease in bleeding assessment only in 3-10 day. Even though a significant difference was found in the collagen evaluation on only the third day, it was not determined that they had significant supremacy over each other on the seventh and tenth days. Conclusion The result of our work supports that resveratrol in the stasis zone in rats supports wound healing at the cellular level and reduces bleeding. Through the followed days, it showed that it supports collagen growth in a progressive way but its mitigating effect on bleeding in the early days.