Dış göçün makroekonomik etkileri: Türkiye örneği (1996-2016)
Macroeconomic effects of external migration: The case of Turkey (1996-2016)
  1. Tez No: 632393
  2. Yazar: AYŞE GÜLBAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Göç, Enflasyon, İstihdam, Ekonomik Büyüme, ARDL, Turkey, Migration, Inflation, Employment, Economic Growth, ARDL
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Göç olgusu, insanlığın varoluşundan bugüne kadar toplumları ve bireyleri ekonomik, sosyal ve siyasi yönleri ile etkileyen bir yer değiştirme hareketidir. En temel sınıflandırmasında zorunlu ve zorunlu olmayan göç hareketleri görülmektedir. Bireylerin kendi rızası dışında da doğal afetler, savaş ve iç karışıklıklar gibi nedenlerden ötürü göçe zorlandıkları görülmektedir. İsteğe bağlı göçten farklı olarak zorunlu göç edenler, göç kabul eden ülke yönetiminin ve toplumunun sergileyeceği tutum, davranış ve politikalara çok daha bağımlı bir pozisyondadır. Ülkelerin ekonomik, siyasi ve sosyal yapılarında oluşan değişimlere bağlı olarak gerçekleşen göç hareketleri iç göç ve dış göç olarak adlandırılmaktadır. Göç alan toplumun yöneticileri bakımından; göçmenlerin topluma entegre edilmesi, toplumsal kabulün sağlanması ve sürdürülmesi, söz konusu göç olayının toplum yararına ya da zorunluluktan kaynaklandığının izahı zorlayıcı konuların başında gelmektedir. Bu yönüyle de göç, merkezi veya yerel olsun kamu otoritelerinin hassaslaşan toplumsal dengeyi dikkatle gözeterek yönetmesi gereken bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Türkiye'ye yapılan göç hareketlerinin, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlayan çalışmanın ilk bölümünde; göçe ait tanımlara, kavramlara, göçün yönlerine, türlerine ve erken dönem göç teorilerine değinilmektedir. İkinci bölümde; göç hareketlerinin dünya ve Türkiye ekonomisindeki seyri tablolar ile açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de göçün makroekonomik etkileri; 1996-2016 dönem için yıllık veri seti ile analiz edilmiştir. Eviews yazılımı kullanılarak birim kök ve ARDL testleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, göçün istihdam, enflasyon ve gayri safi yurtiçi hasıla üzerindeki etkileri ayrı ayrı ortaya konmuştur. Çalışmanın bulgularına göre, Türkiye'ye yapılan göç hareketleri istihdam ve gayri safi yurtiçi hasılayı olumlu olarak etkilerken enflasyonu ise artıcı yönde etkilemiştir. Bu kapsamda karar alıcılar, yapısal reformlar geliştirmeli ve göç politikalarında göçmenlerin vasfına dikkat ederek hareket etmelidir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration is a displacement movement that has affected societies and individuals with their economic, social and political aspects since the existence of humanity. The most basic classification is compulsory and non-compulsory migration movements. It is seen that individuals have been forced to migrate due to reasons such as natural disasters, war and internal turmoil other than their own consent. Unlike voluntary migration, immigrants are in a much more dependent position on the attitudes, behaviors and policies to be exhibited by the administration and society of the country that accepts immigration. The migration movements that occur due to the changes in the economic, political and social structures of the countries are called internal migration and foreign migration. In terms of the administrators of the immigrant society; Integrating immigrants into society, ensuring and maintaining social acceptance is one of the most challenging issues to explain whether the migration in question stems from the benefit or necessity of society. In this respect, migration is considered as a process that public authorities, whether central or local, should carefully manage by taking care of the sensitive social balance. Turkey made the migration movements of Turkey in the first part of the study aimed to investigate the effect on the economy; immigration definitions, concepts, aspects of migration, types and early migration theories are mentioned. In the second part; migration movements are described by tables in the course of Turkey and the world economy. In the third section macroeconomic effects of migration in Turkey; It was analyzed with an annual data set for the period of 1996-2016. Unit root and ARDL tests were performed using Eviews software. As a result of the analysis, the effects of immigration on employment, inflation and gross domestic product are separately revealed. According to the findings of the study, Turkey made the migration on employment and gross domestic product has influenced the direction of increasing inflation affects positively. In this context, decision makers should develop structural reforms and act with due attention to migrants' quality in migration policies.