Menstrüel / periferik kan ayrımında immünokromatografik d-dimer testinin spesifikliğinin postmortem kan örnekleri üzerinde araştırılması
Investigation of the specificity of immunochromatographic D-dimer test used in menstrual / peripheral blood separation on postmortem blood samples
- Tez No: 632394
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: D-dimer, İmmünokromatografik analiz, Menstrüel kan, Periferik kan, Postmortem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Olay yerindeki biyolojik lekelerin kökenini belirlemek, adli bilimlerin önemli bileşenlerdendir. Herhangi bir yüzeyde bulunan kanın, menstrüel kandan ayrımı özellikle cinsel saldırı iddialarında önemlidir. Menstrüel ve postmortem kanda D-dimer oluştuğu iyi bilinmektedir. Bu çalışmada menstrüel/periferik kan ayrımında kullanılan SERATEC-PMB Testi'nden yararlanılarak; ceset kanından elde edilen numuneler üzerinden testin spesifikliğine ilişkin performansı ve postmortem kanda D-dimer birikimi ile yaş, cinsiyet, ölü bulunma zamanından örnek alımına kadar geçen süre ve ölüm nedeni gibi diğer faktörler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; 200 cesetin kanından elde edilen numunelere, menstrüel/periferik kan ayrımında kullanılan SERATEC-PMB Testi uygulanarak; test sonuçlarının yaş, cinsiyet, ölüm nedeni ve ölü bulunma zamanından örnek alımına kadar geçen süre gibi parametreler üzerinden karşılaştırmaları yapıldı. Verilerin analizinde“SPSS Windows 22.0”programı kullanıldı. Bulgular: Seratec-PMB Testi'nde D-dimer için tüm postmortem kan örneklerinin %71'i pozitif, %29'u negatifti. Tüm erkeklerin %72,3'ü pozitif, %27,7'si negatifti. Tüm kadınların %67,8'i pozitif, %32,2'si negatifti. Test sonuçlarının cinsiyete göre dağılımında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Test sonuçlarının yaşlara göre dağılımında anlamlı ilişki bulundu. 60 yaşından sonra testin pozitiflik oranının, diğer yaşlara göre daha yüksek olduğu görüldü. Test sonuçları, ölüm nedeni veya ölü bulunma zamanından örnek alımına kadar geçen süre üzerinden değerlendirildiğinde anlamlı ilişki bulunamadı. D-dimer seviyesi ile yaş veya test sonuçları arasında korelasyon görülmedi. Tartışma ve Sonuç: Adli tıp uygulamalarında menstrüel/periferik kan ayrımında kullanılan SERATEC®-PMB Testi postmortem kanda da pozitiflik gösterebilmektedir. Testin D-dimer üzerinden menstrüel kan ayrımını yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, testin postmortem kan için yanlış pozitif sonuçlar verebileceği akılda tutulmalıdır. Menstrüel kan veya postmortem kanı tanımlamak için bu test bir ön inceleme olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Identifying the origin of biological spots at the scene is an important component of forensic sciences. Distinguishing blood found on any surface from menstrual blood is particularly important in allegations of sexual assault. It is well known that D-dimer is formed in menstrual and postmortem blood. In this study, by using SERATEC-PMB Test used in menstrual / peripheral blood separation; It was aimed to evaluate the performance of the test on the blood samples obtained from corpses and the relationship between D-dimer accumulation in postmortem blood and other factors such as age, gender, time between being found dead and sampling and cause of death. Materials and Methods: In this study; Samples obtained from the blood of 200 bodies were applied to the SERATEC-PMB Test used in menstrual / peripheral blood separation; The results of the tests were compared using parameters such as age, gender, cause of death and time between being found dead and sampling.“SPSS Windows 22.0”program was used to analyze the data. Results: In the Seratec-PMB Test, 71% of all postmortem blood samples were positive and 29% were negative for D-dimer. 72.3% of all men were positive and 27.7% were negative. 67.8% of all women were positive and 32.2% were negative. There was no statistically significant difference in the distribution of test results by gender. A significant relationship was found in the distribution of test results by age. After the age of 60, the positive rate of the test was higher than the other ages. No significant correlation was found when the test results were evaluated in terms of the cause of death and the time from being found dead to the sampling. There was no correlation between D-dimer level and age or test results. Discussion and Conclusion: SERATEC®-PMB Test, which is used in forensic medicine for menstrual / peripheral blood separation, may also show positivity in postmortem blood. Considering that the test distinguishes menstrual blood with D-dimer detection, it should be borne in mind that the test can give false positive results for postmortem blood. This test can be used as a preliminary examination to identify menstrual blood or postmortem blood. Key Worlds: D-dimer; Immunochromatographic analysis; Menstrual blood; Peripheral blood; Postmortem.