Suriyeli mültecilerde akıllı telefon bağımlılığı ve boyun ağrısının ilişkisi
Smart phone addiction in syrian refugees and the relationship of the neck pain
  1. Tez No: 632653
  2. Yazar: SEVDA ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFEGÜL TAŞKIRAN, DOÇ. DR. EBRU KAYA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Smartphone Addiction, Neck Pain, Neck Disability Index, Syrian Refugee, Short Symptom Inventory, Pain, VAS, New York Posture Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızın amacı; Suriyeli mültecilerin akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. 18-65 yaşları arasındaki 53 gönüllü Suriyeli mülteci ve aynı sayıda Türk (mülteci olmayan) gönüllü çalışmaya kontrol grubu için davet edildi. Çalışma grubuna mülteciler ve sığınmacılar yardımlaşma ve dayanışma derneği kayıtlarından, sağlıklı gruba Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Türk çalışanlarından ulaşılmıştır. Her iki gruptan da Akıllı Telefon Bağımlılığı Anketi, Boyun Özürlülük İndeksi Ve Kısa Semptom Envanterini doldurmaları istendi. Gönüllülerin postürleri New York Postür analizi ve boyun ağrıları Görsel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda Suriyeli mültecilerde akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı ve boyun özürlülük indeksi arasında istatistiksel olarak anlamı bir ilişki tespit edilemedi (p> 0,05). Suriyeli mülteci grupta akıllı telefon bağımlılığı anketi puanı ile New York postür analizi skoru (r = 0.32, p = 0.01) arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Kısa semptom envanteri toplam skoru ve tüm alt patametreleri Suriyeli mülteci grupta Türk (mülteci olmayan) gruba göre istatistiksel olarak yüksek olmasına rağmen akıllı telefon bağımlılığı anketi ile ilişkilendirilemedi( p=0,21 p>0,05). Türk (mülteci olmayan) grupta da akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı ve boyun özürlülüğü ilişkili değildi ( p>0,05). Ancak akıllı telefon bağımlılığı ve kısa semptom envanteri arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi (p=0,01, p0,05). Ancak kısa semptom envanteri ve tüm alt parametreleri Suriyeli mülteci grubun anlamlı olarak daha yüksek puanlar aldığı saptandı. Suriyeli mültecilerde akıllı telefon bağımlılığı ve duygu durum bozukluğu Türk gruba göre yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, Suriyeli mültecilerde akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı arasında bir ilişki yoktu. Ancak mülteci grubumuzda akıllı telefon kullanımının ve duygu durum bozukluğunun Türk grubumuza göre olumsuz yönde olması ileriki zamanda kas iskelet sistemine olumsuz etki edebileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study; To determine the relationship between Syrian refugees' smartphone addiction and neck pain. 53 volunteers from 18-65 were invited to the Syrian refugee and control group of Turkish (non-refugee) volunteers. The working group was reached by refugees and asylum-seekers 'charity and solidarity association records, and the healthy group was obtained from Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Turkish employees. Both groups were asked to fill the Smartphone Addiction Survey, Neck Disability Index and Short Symptom Inventory. The postures of the volunteers were evaluated by New York Posture analysis and neck pain with Visual Analog Scale (VAS). As a result of the study, a statistically significant relationship could not be detected between smartphone addiction and neck pain and neck disability index in Syrian refugees (p> 0.05). In the Syrian refugee group, a significant relationship was found between the smartphone addiction questionnaire score and the New York posture analysis score (r = 0.32, p = 0.01). Although the short symptom inventory total score and all sub-parameters were statistically higher in the Syrian refugee group than the Turkish (non-refugee) group, they could not be associated with the smartphone addiction questionnaire (p = 0.21 p> 0.05). In the Turkish (non-refugee) group, smartphone addiction and neck pain and neck disability were not related (p> 0.05). However, a significant relationship was detected between smartphone addiction and short symptom inventory (p = 0.01, p 0.05). However, the short symptom inventory and all sub-parameters were found to be significantly higher in the Syrian refugee group. It was determined that smartphone addiction and mood disorder were higher in Syrian refugees than the Turkish group. As a result, Syrian refugees did not have a relationship between smartphone addiction and neck pain. However, we believe that the use of smart phones and emotional disorders in our refugee group may be negative compared to our Turkish group, which may affect the musculoskeletal system in the future.