فتاوى هيئة الفتوى بوزارة الأوقاف والشؤون الإسلامية بدولة الكويت (دراسة نماذج من عقود المعاوضات)
Kuveyt Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı, Fetva Kurumunun fetvaları'nın incelenmesi (Mâli sözleşmeler çerçevesinde)
- Tez No: 870547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EL HASSEN SID AHMED EL HABIB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fetva, Menhec, Metot, Mali işlemler, Sözleşmeler, Satış, Fatwa, Doctrines, Financial transactions, Exchange contracts
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Fetva, Müslümanı hükmünü bilmediği konularda doğru yola sevk ettiği için Müslümanın hayatında büyük bir yere sahiptir. Fetva kurumunun dinimizde bu denli önemli bir yer sahip olması ve Kuveyt Vakıflar ve İslâmî İşler Bakanlığı'nda on altı yılı aşkın bir süre çalışmış olmam, beni Vakıflar Bakanlığı'ndaki Fetva Komisyonuna sunulan güncel mali meseleleri incelemeye sevk etti. Böylece Fetva Komisyonuna sunulan güncel mali meseleleri ele alıp içeriklerini incelemeye, metodolojisini ve meselelere yaklaşım tarzını ele almaya, insanların içinde bulunduğu gerçekliklere ne kadar uygun olduğunu ve dayanılan Şer'i ilkeleri de belirtip fakih ve alimlerin sözleriyle karşılaştırarak fetva verme yöntemlerinin neler olduğunu açıklamaya karar verdim. Ulaşmak istediğim diğer bir husus da Fetva Heyetinin çağdaş mali işlemlere dair fıkıh meselelerini ele alırken izlemiş olduğu yöntemin özelliklerinin neler olduğunu ortaya koymaktır. Araştırmacı, Kuveyt Devleti'ndeki Fetva Makamına sunulan finansal işlemleri tümevarımcı, betimleyici ve eleştirel yaklaşıma dayanarak ele almış ve genel olarak İslam hukukunda ortaya çıkan meselelerin içtihadına ve çağdaş finansal işlemlere odaklanma ihtiyacında önemli sonuçlara ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The Fatwa has a great and considerable status in a Muslim's life. It guides him towards the right actions when s/he does not have the necessary knowledge. Being an employee in the department of Iftaa in the Ministry of Awqaf and Islamic Affairs in the State of Kuwait for more than sixteen years, I decided to investigate some fatwas of exchange contracts that were presented to the Fatwa Authority in the Ministry of Awqaf in the State of Kuwait, to analyze their content, show its connection to the reality of people, and show the religious principles on which they relied to issue these fatwas. I also discussed the sayings(doctrines) of the judges and scholars regarding these fatwas. The researcher discussed the financial transactions which were studied by the Fatwa Board in the state of Kuwait. This was conducted through reliance on the inductive, descriptive, then critical approach, leading to important results which showed the necessity to focus on the jurisprudence of calamities in Islamic jurisprudence in general and contemporary financial transactions.