Kızlık zarı dikiminin tıp hukuku bakımından değerlendirilmesi
Evaluation of hymenoplasty in terms of medical law
- Tez No: 632845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kızlık zarı, Kızlık zarı dikimi, Tıp hukuku, Hymen, Hymenoplasti, Medical law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma toplumun sosyo-kültürel durumunun teknolojik gelişmeler karşısında oluşturduğu direnç ve buna bağlı olarak tıp ve tıp hukuku açısından ortaya çıkan zorluklar göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Tıp teknolojisindeki bilimsel gelişmelerin toplumu birinci derecede etkilediğine dair en önemli örneklerden birini, toplumda kızlık zarı dikimi olarak bilinen“hymenoplasti”operasyonları oluşturmaktadır. Anatomik bir kavram olan kızlık zarı, ilk çağlardan günümüze kadar olan süreçte kültürel bir kavram halini aldığından, toplumun namus kavramının ana unsurlarından birisi haline dönüşmüştür. Bu nedenle bu kavramın incelenmesinde toplumun sosyo-kültürel nazariyesini dikkate almak ve kızlık zarı dikiminin nedenlerine inmek tıp hukuku açısından karşılaşılan zorlukları açıklayıcı bir nitelik taşımaktadır. Namus kavramı çerçevesinde yeniden şekillenen kızlık zarı hakkında doğru bilinen yanlışlara da yer yer değinilmiştir. Toplumu yönlendiren kültürel değerler incelenmeden kadınları kızlık zarı diktirmeye iten nedenlerin tıp hukuku çerçevesinde değerlendirilmesi pek mümkün değildir. Belirtilen nedenler bağlamında çalışmada öncelikle kavramlar ele alınmış ve kızlık zarının anatomik önemi ve sosyo-kültürel hayattaki yerine yönelik değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmenin akabinde, kadınları kızlık zarı dikimine iten genital muayene esasları ve bu konudaki yasal düzenlemeler incelenmiştir. Son bölümde ise kızlık zarı dikimine yönelik mahkeme kararları incelenerek bu konu hakkında toplumun ve hukukçuların bakış açıları değerlendirilmiştir. Belirtilen kültürel kavramlar içerisinde din-örf-adet ve gelenekler daha fazla ön planda olduğundan tıp hukuku alanında yapılan incelmelerde karşılaşılan zorluklara değinilerek çalışmanın anlamsal bütünlüğünün sağlanmasına gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out by considering the resistance of the socio cultural situation of the society against technological developments and difficulties that arise in terms of medicine and medical law, depending on this resistance. 'Hymenoplasti' operations known as hymen planting in the society generates one of the most important examples that scientific developments in medical technology affect the society in the first degree. Since the hymen, which is an anatomical concept has become a cultural concept in the process that has been from the early ages until today, it has become one of the main elements of the concept of dignity of society. For this reason, examining this concept by considering the socio cultural perspective of the society and going down to the reasons of hymen planting, has an explanatory quality in difficulties that are encountered in terms of medical law. The mistakes that are known as correct about the hymen which is reshaped within the framework of the concept of dignity are also mentioned in places. It is not quite possible to evaluate the reasons that make women erect hymen without examining the cultural values that direct society. In the context of the stated reasons, as a first, the concept has been discussed and the anatomical importance of the hymen and the evaluation of its place in socio cultural life have been evaluated. Following this assessment, the principles of genital examination that push women to hymen planting and legal regulations on this issue have been examined. In the last part, the aspects of the community and legists on this issue have been evaluated by examining court decisions for hymen planting. Since concepts such as religion, customs and traditions are more prominent among the mentioned cultural concepts, ensuring the semantic integrity of the study has been realize addressing the difficulties encountered in the examinations in the field of medical law.