Political instability and economic growth in Libya
Libya'da siyasi kararsızlık ve ekonomik büyüme
  1. Tez No: 633062
  2. Yazar: ASMA HASSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANEM YAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Libya Hükümeti, Libya Ekonomisi, Politik İstikrarsızlık, Libya Government, Libyan Economy, Political Instability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Libya, tıpkı diğer Arap ülkeleri gibi siyasi geçmişi sürekli değişkenlik gösteren bir statüye sahiptir. Libya'da geçmişe baktığımızda değişim hareketi adı altında 17 Şubat 2011'de mevcut rejimi devirme harekatı başlamıştır. Libya rejimi o dönemlerde otoriter bir rejimdi. Başka bir deyişle yargı, yürütme ve yasama tek bir elde toplanmıştı. Uzun süre boyunca liderliği elinde bulunduran, bir kesim tarafından da diktatör diye tabir edilen Muammer Kaddafi, onun yönetimine karşı çıkan ve tabir-i caizse verdiği hükümlere direk veya dolaylı yolla karşı gelenlere sert müdahalelerde bulunmuştur. Bugüne baktığımızda Libya'nın çok sayıda iç ittifaklar, kişisel çıkarlar ve dış müdahaleler nedeniyle, orta yerinden bölünmüş bir vaziyette olduğu hemen göze çarpmaktadır. Bu durumda ülkenin istikrarlı bir düzeyde siyasi ve ekonomik gelecek elde etmesi neredeyse imkansız hale gelmektedir. Bu istikrarsızlık sadece ülkenin bütünlüğünü, birlikteliğini, iç kültür ve dokusunu tehdit etmekle kalmamakta, aynı zamanda daha geniş bir alanda yansımalar oluşturmaktadır. Ekonomik krizin oluşturduğu travma ekonomik yapının ve verimliliğin çok ciddi bir biçimde azalma göstermesine ve aynı zamanda ülkenin neredeyse bütün gelirinin petrolle elde edilmesinden dolayı, petrol üretiminin ve pazarlamasının çökmesi neredeyse Libya'nın hiç gelir elde edememesine yol açmaktadır. Bu tez, Libya'nın Kaddafi'nin otoriter rejimi altındaki ekonomik gelişimini ve günümüzde Libya ekonomisindeki istikrarsızlığı etkileyen başlıca siyasi faktörler olan mevcut geçici hükümeti ve uygun çözümleri inceleyip analiz etme amacındadır. Çalışmada ekonomik büyümeyi mümkün kılacak başlıca dönüşüm yolları konusunda önerilerde de bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Libya, like many other Arab countries has undergone changes that have completely transformed its political history. On February 17, 2011, the Movement for Change in Libya announced its aim to overthrow the regime. Libyan regime was one of the most monopolized military regimes in the world, one of the most dictatorial and hardened in front of any group opposed or contrary to rule of its single leader Muammar Gaddafi. Today, Libya is deeply divided among because of multiple internal alliances, personal greed and external interventions, making it almost impossible to conceive a stable political and economic future for the country. This instability is not only threatening the integrity and internal fabric of the country, but it has repercussions for the wider region as well. On the economic side the crisis has led to the collapse of the economic structure, productivity, marketing as well as the oil production. This thesis examines and analyses Libya's economic development under the former authoritarian regime of Gaddafi and the present transitional government, the main political factors affecting the instability of the Libyan economy and appropriate solutions. It also shows the main transmission channels from political instability to economic growth.