Kronik migren, epizodik migren ve ilaç aşırı kullanım baş ağrısı tanılı hastalarda hipokampal volüm ölçümlerinin değişimi
Chronic migraine, episodic migraine and medication overusage in patients diagnosed with headachechange of hipocampal volume measurements
  1. Tez No: 743982
  2. Yazar: MAHMUT NEDİM AYBAKAN
  3. Danışmanlar: DR. GİZEM GÜRSOY, DOÇ. DR. NEVİN PAZARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: epizodik migren, kronik migren, ilaç aşırı kullanım baş ağrısı, manyetik rezonans görüntüleme, hipokampüs, episodic migraine, chronic migraine, medication overuse headache, magnetic resonance imaging, hippocampus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ Hipokampüs her iki temporal bölgenin medial derinliklerinde yer alan ve başlıca hafıza, yön bulma ve duygulanımdan sorumlu yapı olup ağrı işleme ve nosiseptif uyaranların modifikasyonu sırasında aktive edilmektedir. Kronik ağrının hipokampal nörogenez üzerinde stres benzeri zararlı modülatör etkilere sahip olduğu düşünülmektedir ve kronik ağrısı olan yetişkinlerde hipokampüsün daha düşük volüme sahip olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda Epizodik Migren (EM), Kronik Migren (KM) ve İlaç Aşırı Kullanım Baş Ağrısı (İAKB) hastaları ve sağlıklı kontrol grubunun sağ, sol ve total hipokampüs volümlerinin Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile karşılaştırılarak, ayrıca ağrılı gün ve atak sayısı ile mevcut hipokampal hacimlerin korelasyonuna bakılarak baş ağrısı ve hipokampüs volümü arasındaki ilişkiyi göstermek amaçlanmıştır. MATERYAL VE METOD Şubat 2022 – Mayıs 2022 tarihleri arasında 18-45 yaş aralığında, nöroloji kliniği tarafından migren tanısı almış ve takipte olan 10 EM, 10 KM,10 İAKB tanılı toplam 30 hasta ile yaş ve cinsiyeti hasta grubu ile benzer olan 30 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Depresyon tanısı ve malignitesi olan, MRG çekimini tolere edemeyen veya MRG incelemesi artefaktlar nedeniyle suboptimal olan kişilere ek olarak hasta grupta migren dışında nörolojik hastalığı olan, kontrol grubunda ise nörolojik hastalık tanısı olan kişiler çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmaya katılan tüm olguların rutin kranial MRG protokollerine ek olarak hipokampüs koronal düzlemine göre ayarlanan ve tüm beyni içine alan 3D T1A FSPGR sekansı eklenerek kranial görüntüleme yapılmıştır. Hipokampal volümler manuel olarak ölçülmüştür. BULGULAR Hasta grup 27 kadın ve 3 erkekten, kontrol grubu ise 28 kadın, 2 erkekten oluşmuştur. Yaş ortalamaları sağlıklı grupta 30,27±5,98 ve hasta grubunda 33,47±7,75 olarak hesaplanmış ve gruplar arasında cinsiyet ve yaş bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. EM grubunun ağrılı gün ortalaması 3,3±2,21; KM grubunun ağrılı gün ortalaması 16,3±1,77; İAKB grubunun ağrılı gün ortalaması 18±2,31 olarak hesaplanmıştır. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların sağ hipokampal volüm ortalaması 2,51±0,33; Sol hipokampal volüm ortalaması 2,43±0,38 ve toplam hipokampal volüm 4,93±0,67 olarak tespit edilmiştir. Bu volümler kontrol grubunda sırasıyla 2,59±0,36; 2,51±0,36 ve 5,1±0,67 olarak ölçülmüştür. Hastaların atak sayıları ile volümler arasında korelasyon saptanmamış, ağrılı gün sayısı ile sağ hipokampal ve toplam hipokampal volüm ölçüm değerleri arasında negatif yönde bir grafik bulunmuş ancak mevcut değerler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kontrol grubunun tüm hasta gruplarındaki bireylere göre sağ, sol ve toplam hipokampal volüm ortalamasının daha yüksek olduğu görülmüş ancak sadece toplam hipokampal volümünün gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Alt grup analizinde ise sadece İAKB grubu ile sağlıklı grup arasında toplam hipokampal volümünün istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. SONUÇ Migrende hipokampüs volüm değişikliğinin hastalığın ağrı özellikleri ve ilaç kullanım miktarıyla ilişkili olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM The hippocampus is the structure located in the medial part of both temporal lobes and is primarily responsible for memory, navigation and emotion, and is activated during pain processing and modification of nociceptive stimuli. Chronic pain is thought to have detrimental stress-like modulatory effects on hippocampal neurogenesis, and adults with chronic pain have been shown to have a lower volume of the hippocampus. In our study, it was aimed to show the relationship between headache and hippocampal volume by comparing the right, left and total hippocampus volumes of Episodic Migraine (EM), Chronic Migraine (CM) and Medication Overuse Headache (MOH) patients and healthy control group with Magnetic Resonance Imaging (MRI), and also by looking at the correlation between the number of painful days and attacks and the hippocampal volumes. MATERIALS AND METHODS Between February 2022 and May 2022, a total of 30 patients, aged 18-45, diagnosed with migraine by the neurology clinic, 10 EM, 10 CM, 10 MOH patients with similar age and gender 30 healthy volunteers were recruited. In addition to people with a diagnosis of depression and malignancy, who could not tolerate MRI scans, or whose MRI examination was suboptimal due to artifacts, people with neurological disease other than migraine in the patient group and those with a neurological disease diagnosis in the control group were excluded from the study. In addition to the routine cranial MRI protocols of all subjects participating in the study, cranial imaging was performed by adding the 3D T1W FSPGR sequence adjusted according to the coronal plane of the hippocampus and covering the whole brain. Hippocampal volumes were measured manually. RESULTS The patient group consisted of 27 women and 3 men, and the control group consisted of 28 women and 2 men. The mean age was calculated as 30.27±5.98 in the healthy group and 33.47±7.75 in the patient group, and it was determined that there was no statistically significant difference between the groups in terms of gender and age. The mean of painful days in the EM group was 3.3±2.21; The mean of painful days in the CM group was 16.3±1.77; The mean of painful days in MOH group was calculated as 18±2.31. The mean right hippocampal volume of all patients included in the study was 2.51±0.33; The mean left hippocampal volume was 2.43±0.38 and the total hippocampal volume was 4.93±0.67. These volumes were respectively measured as 2.59±0.36, 2.51±0.36 and 5.1±0.67 in the control group. There was no correlation between the number of attacks and the volumes of the patients, a negative correlation was found between the number of days with pain and the measurement values of the right hippocampal and total hippocampal volumes, but the present values were not statistically significant. It was observed that the right, left and total hippocampal volume averages of the control group were higher than the individuals in all patient groups, but only the total hippocampal volume was found to be statistically significant between the groups. In the subgroup analysis, only the total hippocampal volume was found to be statistically significant between the MOH group and the healthy group. CONCLUSION It was thought that hippocampus volume changes in migraine may be related to the pain characteristics of the disease and the amount of drug use.