Teaching English as a lingua franca in Turkey: An autoethnographic study
Türkiye'de lingua franca olarak İngilizce'yi öğretmek: Otoetnografik bir çalışma
- Tez No: 633200
- Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, ODİ uygulaması, temel seviye, otoetnografi, English language teaching, ELF application, elementary level, autoethnography
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışma lingua franca olarak İngilizce öğretmenin süreçlerini ve uygulanabilirliğini norm temelli Türk bir bağlamda araştırmayı hedeflemektedir. Araştırma, lingua franca olarak İngilizce aktiviteleri üretmek, onları sınıf ortamında uygulamak ve bu sürecin yönlerini ortaya koyma çabası bakımından önemlidir. Bu çaba lingua franca olarak İngilizce alanındaki teori-pratik boşluğunu kapatma ihtiyacına ışık tutabilir. Bu çalışma bir otoetnografi olduğu için ana veri kaynağı araştırmacıdır. Ancak çalışma, konuyu farklı perspektiflerden ele alabilmek amacıyla destekleyici katılımcıları da içermektedir. Bu çalışma bir devlet üniversitesinin temel seviye İngilizce hazırlık sınıfında gerçekleştirilmiştir. Araşırmacı 13 lingua franca olarak İngilizce aktivitesi hazırlamış ve bunları ek aktivite olarak uygulamıştır. Aktiviteleri geliştirme ve bunların uygulaması ile ilgili data araştırmacı günlüğü, yansıtıcı aktivite kayıtları ve sınıf uygulamasının kayıtları ile toplanmıştır. Yarı-yapılandırılmış görüşmeler 12 öğrenci ve 16 öğretim görevlisi ile onların bağlamsal faktörler, lingua franca olarak İngilizce ve onun materyalleri hakkındaki görüşlerini almak için yapılmıştır. Tüm veriler tematik analizle analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, lingua franca olarak İngilizce materyal geliştirmesinin teoriden pratiğe geçiş anlamında zorlayıcı olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, internet üzerinden uygun görsel-işitsel ve yazılı kaynakların aranması ve bunların sınıf içi kullanımına adapte edilmesi bakımından zaman alıcıdır. Sınıf uygulaması ile ilgili bulgular ise zaman kısıtlamasının çalışmanın yapıldığı bağlamda zorlayıcı bir faktör olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, araştırmacı, uygulama sırasında öğretmenin içerik bilgisi ihtiyacı, anadil kullanımında artış, öğrencilerin farkındalık geliştirmekten ziyade bilgilendirilmiş olması ve lingua franca olarak İngilizce'nin öğretilebilirliği gibi konularda bazı farkındalıklara ulaşmıştır. Bulgular aynı zamanda öğrencilerin aktivitelerle ilgili anlama, konuşma hızı, ilgi çekiciliği ve faydalılığı gibi konularda bazı negatif görüşlere sahip olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, bazı materyallerin maruz bırakma niceliği, kullanılan kaynakların uzunluğu ve zorluğu gibi dezavantajları araştırmacı tarafından saptanmıştır. Öte yandan, bulgular olumlu yönleri de ortaya çıkarmıştır. Öğrenciler aktivitelerle ilgili ilgi çekiciliği, bilgilendirici özellikleri, dil öğrenimine katkıları ve duyuşsal yönleri açısından ağırlıklı olarak olumlu fikirler ifade etmişlerdir. Ayrıca, materyallerin içeriğinin öğrenci katılımına etkisi ve kritik düşünceyi teşvik etmesi açısından avantajlı tarafları da bulgular arasındadır. Tüm bunlara ek olarak, araştırma bulguları bazı kurumsal faktörlerin, öğretim görevlilerinin lingua franca olarak İngilizce farkındalığındaki eksikliğin, öğrenci profilinin, ve lingua franca olarak İngilizce persektifinin öğretme materyallerindeki eksikliğinin bu perspektifin uygulanabilirliğinde engel teşkil edebiliceğini de ortaya koymuştur. Öte yandan, öğretim görevlileri ve öğrencilerin perspektife olan yaklaşımlarının pozitif ve destekleyici olması lingua franca olarak İngilizce'nin uygulanabilirliği açısından fırsat sunabilir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to explore the processes of ELF teaching and its applicability in a Turkish norm-based context. The significance of the study lies in its effort to produce ELF activities, to implement them in a classroom, and to reveal its aspects. This effort could shed light on the need for bridging the theory-practice gap in the ELF literature. As this study is an autoethnography, the main data source was the researcher. The study also included supporting participants in order to explore the issue from different perspectives. The study was conducted at an elementary level preparatory classroom in a state university. The researcher prepared 13 ELF activities and implemented them as extracurricular activities. The data regarding ELF materials development and classroom application gathered via researcher journal, activity reflection logs, and the recordings of the classroom sessions. Semi-structured interviews were also conducted with 12 students and 16 instructors to get their views about contextual factors, ELF, and ELF materials. All data was analyzed by thematic analysis. The findings of the study show that ELF materials development was challenging due to the challenge of moving from theory to practice. Moreover, developing ELF materials was time-consuming due to searching for appropriate sources such as audiovisuals on the internet and the need for their adaptation to classroom use. The findings regarding the classroom application show that time-constraint was a challenge in the context. Besides, during the implementation process, the researcher came to several significant realizations that needed consideration such as the need for teacher's content knowledge, increase in L1 use, students' becoming informed rather than aware, the teachability of ELF. The findings also indicate that students voiced several negative views about the activities such as difficulty to comprehend, speech rate, engaging function, and usefulness. Some materials had drawbacks such as the exposure quantity, length and difficulty of the sources used. However, the findings also indicate that there were also positive aspects. The students' views were dominantly positive about the activities regarding their engaging and informative function, affective factor and contribution to language learning. Besides, the materials had positive aspects, their content's effect on student engagement and promoting critical thinking. The findings also show that the ELF applicability could be challenged by institutional factors, lack of ELF awareness, student profile, and lack of ELF perspective in teaching materials. However, the instructors' and students' support for ELF could be viewed as opportunities for EFL applicability.