Türkiye basınında Suriyeli sığınmacılara yönelik nefret söylemi: Seçili ulusal gazetelerdeki haber analizi
Hate speech against the asylum seekers from Syria (refugees from Syria) in the Turkish media
- Tez No: 633241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ SEZGİN EMÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye, sığınmacı, mülteci, ulusal gazete, nefret söylemi, ötekileştirme, içerik analizi, Syria, asylee, refugee, national newspaper, hate speech, alienation, content analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye 2019 yılı sonunda sayıları üç milyonu aşan, ülkelerindeki iç savaştan korunmak amacıyla gelmiş Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu durumun yarattığı hızlı değişimden ötürü bu sığınmacılar iç siyasetteki ideolojik çatışmaların da bir nesnesi haline gelmişlerdir. Dolayısıyla sığınmacılar nefret söyleminin bir odağı haline dönüşmüşlerdir. Medya kanaat önderliği niteliğini günümüzde halen korumaktadır ve söylemlerin aktarıldığı ve yeniden üretildiği yerdir. Bu araştırmada Suriyeli sığınmacılarla ilgili medya temsilini ve nefret söyleminin güncel durumunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Hükümet politikalarına yönelik değişik tutumları temsil edecek şekilde Sabah, Hürriyet ve Yeniçağ gazeteleri seçilmiş, 2019 yılı boyunca Suriyeli sığınmacılar hakkında yaptıkları 291 haber üzerinde içerik analizi yöntemi ile durumun varlığına ilişkin güncel veri elde edilmiştir. Araştırmada Sığınmacılara yönelik nefret söyleminin devam ettiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
At the end of 2019, Turkey hosts more than three million Syrian asylees who came to to be protected from the civil war in their country. These Asylees have become an object of ideological clashes in internal politics due to rapid change of this emigration. Therefore, asylees became the center of hate speech. Media still holds the opinion leadership position today and is the medium of discourse transmission and reproduction. In this study, it is aimed to reveal the media representation of Syrian refugees and the current state of hate speech. Sabah, Hürriyet and Yeniçağ newspapers were chosen to represent different attitudes towards government policies, and up-to-date data on the existence of the situation was obtained through the content analysis method on the 291 news about the Syrian refugees during the year 2019. As a result, research found the still existance of hate speech over Syrian refugees.