Periapikal lezyonlu diş bölgelerine immediat yerleşim ile uygulanan dental implantların sağkalım ve başarı oranlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 633287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmmediat, periapikal patoloji, osseointegrasyon, Immediate, periapical pathology, osseointegration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada, periapikal patoloji varlığında çekim soketlerine immediat yerleşim ile uygulanan dental implantların başarı ve sağkalım oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 25 hastada (13 erkek, 12 kadın) periapikal lezyonlu diş bölgelerine immediat olarak uygulanmış implantların (21 maksilla, 9 mandibula toplam 30 implant) 1 yıllık protetik yükleme sonrası sağkalım ve başarı oranları klinik ve radyolojik belirli parametrelerle geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Bunlar; mobilite ve ağrının varlığı veya yokluğu, sondlama derinliği, gingival indeks, implantların ve distal yüzeylerinde krestal kemik kaybının radyografik ölçümüdür. Bulgular: Ölçümleri takiben, ortalama gingival indeks skoru 0,73 ± 0,63, ölçülen ortalama en yüksek cep derinliği 3,1mm ± 0,75mm, radyografik ölçüm sonrası elde edilen ortalama meziyal kemik kaybı miktarı 0,71mm ±0,34mm, ortalama distal kemik kaybı miktarı 0,73mm ± 0,38mm olarak belirlenmiştir. Tüm hastalarda implantların osseointegre olduğu görülmüş olup klinik mobilite izlenmemiştir. Fonksiyon sırasında implantta ve çevresinde ağrı tarifleyen hasta olmamıştır. 1 yıllık protetik yükleme sonrası tüm implantlar fonksiyonda olup implantlarda %100 sağkalım görülürken başarı oranı %96,6'dır. Sonuç: İmmediat yerleşim ile implantların periapikal patolojileri olan diş çekim bölgelerine yerleştirilmesi, doğru vaka seçimi ile ve çekim soketinin dikkatli bir şekilde debridmanından sonra uygulanması halinde başarılı bir tedavi yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to evaluate the success and survival rates of dental implants placed immediately into extraction sites in the presence of periapical pathology. Material and Methods: In 25 patients (13 men, 12 women), certain clinical and radiological parameters were retrospectively evaluated with particular interest in survival and success rates of the implants (total of 30 implants, 21 in the maxilla, 9 in the mandible) placed immediately to extraction sites of teeth with periapical lesions. These parameters included; mobility and the presence or absence of chronic pain, probing depth, gingival index, radiographic measurements of crestal bone loss meziyal and distal surfaces of the implant. Results: The mean gingival index score was 0.73 ± 0.63. The highest mean pocket depth was 3.1mm ± 0.75mm. The mean amount of meziyal bone was 0.71mm ± 0.34mm, while the mean amount of distal bone was 0.73mm ± 0.38mm. Implants were found to be osseointegrated in all patients and clinical mobility was not observed. There were no patients who described pain around the implants. After 1 year of prosthetic loading, all implants were found to be in function (100% survival), whereas the cumulative success rate was 96.6%. Conclusion: Immediate placement of implants into sites with periapical pathologies can be a successful treatment modality given the case selection is done correctly and performed carefully after debridement of the extraction socket.