Saken Seyfulli'nin Ayşa romanında Sovyet dönemi Kazak milli kimliği
Kazakh national identity in Soviet era througb the Saken Seyfullin's novel Aysha
  1. Tez No: 633387
  2. Yazar: YUNUS EMRE HAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BÜYÜKAKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kazak milli kimliği, Sovyet dönemi, Saken Seyfullin Kazaklar, Kazak edebiyatı, roman, Kazakh national indetity, Soviet period, Saken Seyfullin Kazakhs, Kazakh literature, novel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada 1922-1935 yılları arasında yazılmış Saken Seyfullin'in“Ayşa”adlı romanında Sovyet Dönemi Kazak Milli Kimliği incelenmiştir. Çarlık Rusya'nın yıkılıp Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin kurulması ile Türkistan topraklarını derinden etkileyecek değişimler meydana gelmiştir. Bunlardan birisi de edebiyat ve dil alanıdır. Bu alanda edebiyata yön veren Sovyet yönetimi, yazılan eserlerin konusuna içeriğine yön vermiştir. Kazak edebiyatına da yön veren bu akım sosyalist realizm olarak adlandırılmıştır. Yazılan eserler bu doğrultuda yazılmıştır. Sovyet Kazak edebiyatının ilk yazarlarından olan Saken Seyfullin bir sosyalizm aşığıdır ve eserlerinin birçoğunu sosyalist realizm çerçevesinde yazmıştır. İncelediğimiz bu eserde de izleri vardır. Eserde Kazakların adetlerine, geleneklerine, göreneklerine, yaşam tarzlarına yer verilmektedir. Kazakların milli kimlik konusundaki hassasiyetlerinin yitirildiği veya korunduğu bu eser içerisindeki farklı konular ile değerlendirilmiştir. Bu eser öncelikle Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Millet olmanın gereği kültür, dil, edebiyat, ülke bilinci, siyasi varlık gibi konular ele alınarak değerlendirilmiştir. Sovyet dönemini ve edebiyata olan baskıyı görebilmek için eser sosyalist realizm çerçevesinde de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study was examined Kazahk National İndentity in Soviet-era through the Saken Seyfullin novel Aisha, which was writtwn between 1922 anda 1935. With the collapse of Tsarist Russia and the esrablishment of the USSR, Alteration have occurred that will affect deeply the Lands of Türkestan One of them is literatüre and language The USSR Administration directed literatüre in this fıeld as well as steered of the subjcet and content of the written studies. Thris movement, which also gave direstion to Kazaklı literature ha been called socialist realism These Works were written in this sense. Saken Seyfullin as one ofthe first writers of Soviet Kazakh literatüre was a lover of socialism and has written many of his works in the framework of socialist realism There are traces of this woek that we analyzed In the study It is included customs traditions observance adn lifestyles of the Kazakh people. The sensitivity of the Kazakhs about national identity which has been lost or preserved also has been scrutinized with different subjects. First, this work was translated into to Turkish The Necessity of being a nation has beeen evalıated by considering issues such as culture, language, literature, country awareness, and political asset In order to monitör the Soviet era and the pressure on literature the work was studied within the framework of socialist realism.