Görsel sanatlar (1-8) öğretim programına göre hazırlanan ders planlarının uygulama yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of course plans prepared in according to the curriculum of visual arts (1-8)
- Tez No: 633404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Öğretim Programı, Görsel Sanatlar Öğretim Programı, Art Education, Curriculum, Visual Arts Curriculum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretim Programlarında 2013 yılında değişikliğe gitmiştir. 2018 tarihlerinde yapılan güncellemelerle 2019'da uygulanmaya başlanan Görsel Sanatlar (1-8) Öğretim Programı ile, eğitim - öğretim süreci boyunca disiplin temelli ve disiplinler arası temel yaklaşımın altı çizilmektedir. Görsel sanatlar dersinin, sadece uygulama ve yetenek dersi olmadığı düşüncesiyle, işlenişinde disiplin temelli sanat eğitiminin yani; sanat tarihi, sanat eleştirisi ve estetik, uygulama ve ayrıca disiplinler arası bağlantı olması gereği, gelişen ve değişen dünyaya, sanat bilgisi ve görgüsüyle ayak uydurabilecek insan için, ihtiyaç ve gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, 2018 yılında güncellenen Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programı kazanımları doğrultusunda; disiplin temelli, disiplinler arası, grup ve bireysel öğretim yöntemlerini, hazırlanan ders planlarına yansıtma ve bu ders planlarının sınıf ortamında uygulanmasından elde edilen sonuçları kapsamaktadır. Nitel olan bu çalışma yarı deneysel olarak tasarlanmıştır. Nitel veri toplama yöntemi olarak görüşme türlerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu yaklaşımı uygulanmıştır. Uygulanan ders planları sonrası, uzman ve öğrencilere yöneltilen uzman görüşme ve öğrenci yansıtma formu sorularından elde edilen veriler, kaynak olarak kullanılmıştır. Veri analizi için içerik analizi uygulanmıştır. Ders planlarının uygulanma sonucu uzmanlar tarafından; öğrenci sorumluluğu, motivasyon, iç denetim, disiplin temelli ve disiplinler arası işlenen ders sonucu derse ilgi ve katılım, düşünme becerileri ve ortaya çıkan ürünler yönleriyle başarılı bulunmuştur. Araştırmada, öğrencilerin disiplin temelli ve disiplinler arası işlenen dersleri sevdikleri ve uygulama sonrası elde edilen ürünleri akılda kalıcı olma, verim ve başarı yönleriyle olumlu değerlendirdikleri ve diğer derslerde de uygulanmasını istedikleri sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ministry of Education changed its curriculum in 2013. The Visual Arts (1-8) curriculum, which is being implemented in 2019 with updates made in 2018, underlines the discipline - based and interdisciplinary basic approach throughout the education-training process. Considering that visual arts is not just a practice and aptitude course, that is, a discipline-based art education in its processing.; art history, art criticism and aesthetics, practice and also the need to have interdisciplinary connections arise as a need and necessity for people who can keep up with the developing and changing world with their knowledge and manners of art. In this study, in 2018, in accordance with the outcomes of the updated visual arts curriculum; discipline-based, interdisciplinary, group and individual teaching methods, prepared lesson plans, reflection lesson plans and covers the results of implementation in the classroom. This study, which is qualitative, was designed to be semi-experimental. A semi-structured interview form approach from interview types has been applied as a qualitative data collection method. The data obtained from the expert interviews and student reflection form questions which were directed to the experts and students after the applied lesson plans were used as a source. Content analysis was applied for data analysis. By the experts as a result of the implementation of the lesson plans; student responsibility, motivation, internal audit, interest and participation in the course as a result of discipline-based and interdisciplinary courses, thinking skills and resulting products were found to be successful. The study concluded that the students liked the discipline-based and interdisciplinary courses and positively evaluated the products obtained after the application in terms of catchy, yield and success, and wanted them to be applied in other courses as well.