14. yüzyıla ait bir Kısas-ı Enbiyâ'nın bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü
Concordance and functional glossary of the 14th century Kısas-ı Enbiyâ
- Tez No: 633403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN YILMAZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kısas-ı Enbiyâ, Eski Anadolu Türkçesi, Bağlamlı Dizin, İşlevsel özlük, Kısas-ı Enbiyâ, Old Anatolian Turkish, Contextual Directory, Functional Dictionary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 4416
Özet
Arap ve Fars edebiyatının ardından Türk edebiyatında da örnekleri görülen Kısasü'l Enbiyâ, geleneksel İslam edebiyatında pek çok örneği olan bir peygamberler tarihidir. Peygamberlerin menkıbevi hayatlarının anlatıldığı bu türdeki eserler, her dönemde özellikle İslamî kesimden geniş bir okuyucu kitlesi tarafından zevkle okunmuştur. Bu çalışmanın konusu olan 14. Yüzyıla Ait Bir Kısas-ı Enbiyâ adlı eser, Eski Anadolu Türkçesinin en hacimli metinlerinden biridir. etin, dönemin söz varlığının ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada adı geçen eserin söz varlığının incelenmesinin ardından metnin bağlamlı ve işlevsel sözlüğü hazırlanmıştır. Eserde yer alan sözcükler ve söz grupları, metin içerisinde kazandığı bağlamsal anlama bağlı kalınarak eş zamanlı yöntem uygulanarak anlamlandırılmıştır. Bağlamlı Dizin ve İşlevsel özlük çalışmaları, sözcüklerin sözlük anlamlarının yanında, metin içerisinde kazanmış oldukları yeni anlamlara da yer vererek alan araştırmacılarına çok yönlü b r bakış açısı kazandırma amacıyla hazırlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, metni oluşturan her bir kelimenin sözlük anlamlarının yanında, metin içerisinde kazandığı farklı anlamların da ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın 14. yüzyılda Eski Anadolu Türkçesi söz varlığının ortaya konulmasına katkıda bulunarak Türk dili alanında yapılacak çalışmalara kaynaklık edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Kısasü'l Enbiyâ, whose examples are also seen in Turkish literature after Arabic and Persian literature, is a history of prophets with many examples in traditional Islamic literature. The works of this kind, where the prophetic life of the prophets are told, have been read with pleasure by a wide audience, especially from the Islamic section. The subject of this study, titled A Kısas-ı Enbiyâ from the 14th Century, is one of the most voluminous texts of Old Anatolian Turkish. The text is important in terms of revealing the vocabulary of the period. In this study, after examining the vocabulary of the mentioned work, the contextual and functional dictionary of the text was prepared. The words and phrases in the work have been made meaningful by applying the simultaneous method by adhering to the contextual meaning it gained in the text. Contextual Index and Functional Dictionary studies are prepared with the aim of providing a multi-directional perspective to the field researchers by including the dictionary meanings of the words and the new meanings they have gained in the text. In this thesis, the importance of the different meanings gained in the text, as well as the dictionary meanings of each word forming the text, was revealed. It is thought that this study will contribute to revealing the existence of Old Anatolian Turkish vocabulary in the 14th century and will be a source for the studies to be conducted in the field of Turkish language.