Bulgaristan ve Türkiye yerel yönetim sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of local government systems in Bulgaria and Turkey
- Tez No: 633478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Tanzimat, Yerel Yönetim, Belediye, Kamu Yönetimi, Bulgaria, Tanzimat, Local Government, Municipality, Public Administration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu 14'üncü yüzyıldan 20'nci yüzyılın başına kadar etkileşim içerisinde kalmıştır. Bu süre içerisinde her iki toplumun da birbirinden etkilenmesi kaçınılmazdır. Etkileşimin gerçekleştiği alanlardan birinin de yerel yönetimler olduğu düşünülmektedir. Yerel yönetimler geçmişten günümüze kadar tüm dünyada değişmeye ve gelişmeye devam etmiş ve her toplum kendine özgü yerel yönetim sistemi oluşturmaya çalışmıştır. Bu tez çalışmasının asıl amacı Bulgaristan ve Türkiye yerel yönetim sistemlerinin karşılaştırılarak farklılıkların ve benzerliklerin ortaya çıkarılmasıdır. Bu anlamda çalışma; Bulgaristan ve Türkiye yerel yönetimlerinin tarihsel gelişim süreci, yerel yönetimlerin yapısı ve yerel yönetim alanında yapılan düzenlemeler ile iki ülkenin yerel yönetim sistemlerinin karşılaştırılması konularını içermektedir. Bu tez çalışması kapsamında Tanzimat Fermanı'nın yerel yönetimler alanında getirdiği gelişmelere değinilerek, günümüz Bulgaristan ve Türkiye yerel yönetim yapılanmasının benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarılacaktır. Bu konunun seçilmesindeki amaç ise, literatürde Bulgaristan yerel yönetim sistemleri ile ilgili kapsamlı ve güncel bir kaynak boşluğunun olmasıdır. Bulgarcada kullanılan terimlerin Türkçeye sade bir şekilde çevrilmesinin de önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Bulgaria and the Ottoman Empire remained in interaction from the 14th century to the beginning of the 20th century. During this period, it is inevitable that both communities will be affected. It is presumed that one of the areas where interaction takes place is local governments. Local governments have continued to change and develop all over the world from past to present, and each society has tried to create its own local administration system. The main aim of this dissertation is revealing of Bulgaria and Turkey by comparing the differences and similarities of the local government system. In this sense, the dissertation includes the historical development of Turkish and Bulgarian local governments, their local government structures and the arrangements made in the areas of local governments, and the comparison of the local government systems of the two countries. In this scope, the improvements made by the Tanzimat Edict in the field of local governments will be examined, and the similarities and differences between today's local government systems of both Bulgaria and Turkey will be revealed. The purpose of selecting this topic is that there is a comprehensive and up-to-date resource gap in the literature regarding Bulgarian local government systems. It is thought that simple translation of the terms used in Bulgarian into Turkish will fill a significant gap.