Glial tümörlü hastalarda matriks metalloproteinaz doku inhibitörleri (TIMP) gen polimorfizmlerinin incelenmesi
Investigation of tissue inhibitors of matrix metalloproteinases (TIMP) gene polymorphisms in patients with glial tumors
- Tez No: 633561
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖZBAŞ GERÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Glial Tümör, TIMP-1, TIMP-2, TIMP-3, Polimorfizm, Glial Tumor, TIMP-1, TIMP-2, TIMP-3, Polymorphism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Düşük ve yüksek evreli olmak üzere 2 gruba ayrılan glial tümörler, primer beyin tümörlerinin %30'unu oluşturmaktadır. Çeşitli genlerdeki mutasyonların ve bazı kromozomal anomalilerin rolü olduğu bildirilmiş olmasına rağmen glial tümörlerin genetik temeli henüz net olarak aydınlatılamamıştır. Matriks metalloproteinazlar (MMP) aktif bölgelerinde çinko (Zn) bulunduran ve bazal membran ile hücre dışı matriks bileşenlerini parçalayan enzimlerdir. MMP' lerin doku rejenerasyonu, morfogenez, yara iyileşmesi ve normal gelişim evrelerindeki işlevlerine ek olarak tümör hücre invazyonu, metastaz ve anjiyogenez gibi patolojik durumlarda da rolü bulunmaktadır. MMP'lerin katalitik kısmına bağlanarak aktivitelerini düzenleyen matriks metalloproteinaz doku inhibitörlerinin (TIMP) de tümör gelişimi, invazyon ve metastazın inhibisyonunda görev aldığı düşünülmektedir. Bu çalışmada, glial tümörlü hastalarda ve kontrol bireylerde TIMP gen polimorfizmlerinin incelenmesi ile polimorfizm-hastalık ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Toplam 100 örnekte (50 hasta ve 50 kontrol) 4 polimorfizm (TIMP-1 rs6609533, TIMP-2 rs8179090, TIMP-3 rs5749511 ve rs2234921) polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) - restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışılan TIMP gen polimorfizmlerinin hasta ve kontrol gruptaki genotip dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir (p>0.05). Sonuç olarak, TIMP genlerinin glial tümör gelişiminde etkili olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Glial tumors, categorized into two groups as low and high grade tumors, constitutes 30% of primary brain tumors. Although mutations in various genes and several chromosomal abnormalities were reported to have role, the genetic basis of glial tumors has not been clarified yet. Matrix metalloproteinases (MMP) are enzymes carrying Zn in active site and digesting the components of extracellular matrix and basal membrane. In addition to the functions in tissue regeneration, morphogenesis, wound healing and normal developmental stages, MMPs also have role in patological conditions such as tumor cell invasion, metastasis and angiogenesis. It is thought that specific tissue inhibitors of MMPs (TIMP), regulating the activiy of MMPS by binding to their catalytic site, also have a function in tumor development, invasion and inhibition of metastasis. In this study, it was aimed to search for polymorphism-disease association by screening TIMP polymorphisms in glial tumor patients and control subjects. Four polymorphisms (TIMP-1 rs6609533, TIMP-2 rs8179090, TIMP-3 rs5749511 and rs2234921) were analysed in totally 100 samples (50 patients and 50 control) by using polymerase chain reaction (PCR) - restriction fragment length polymorphism (RFLP) method. No statistically significant difference was found between the genotype distribution of studied TIMP gene polymorphisms in the patient and control group (p>0.05). As a result, it can be stated that TIMP genes have no effect in the development of glial tumors.