Batı ve Doğu Almanya'da siyasi ve mimari farklılıklar ve etkileri
Architectural and political differences and impacts in Western and Eastern Germany
- Tez No: 633804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EMRE ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Siyasal Bilimler, Architecture, Political Science
- Anahtar Kelimeler: DDR, FRG, Mimari, Siyaset, Dérive, Détournement, Psychogéographique, DDR, FRG, Architecture, Politics, Dérive, Détournement, Psychogéographique
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
II. Dünya Savaşı sonrasında uğradığı sosyolojik ve politik yıkımlar neticesinde Doğu (Demokrat) ve Batı (Federal) olmak üzere ikiye ayrılan Almanya'da, çoğu disiplinde olduğu gibi mimari ve mekân tasarımı konularında da bariz farklar, Doğu ve Batı Almanya'da ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu farkların yegâne zahiri dayanakları Doğu Almanya'daki Sovyet ve Batı Almanya'daki Amerikan etkileridir. Mimarideki detayların politik sebepleri olduğu sonucuna rahatlıkla ulaşılabileceği vaki olduğundan, Almanya'daki siyasetin Batı ve Doğu Almanya özelinde, mimarideki yansımaları ele alınacaktır. Siyasi olarak ABD ve SSCB etkisinde kalan Batı ve Doğu Almanya'daki politik farklılıkların etkilerine de bu doğrultuda değinilecektir. 1957 yılında başlamış ve dérive (türev), détournement (ters yüz olma) ve psychogéographique kavramlarıyla modern şehir hayatına dair bir farkındalık getirme gayesinde olan Sitüasyonist yaklaşım perspektifinden de Batı ve Doğu Almanya'daki mimari ve mekân tasarımlarının tahlili yapılacaktır. Alman siyasi tarihini ise 1871'den itibaren ele alarak, Batı ve Doğu Almanya dönemi siyasi dönemlerindeki öne çıkan mimari tarzlarını belirterek, nihai olarak da belli başlı siyasi kırılma noktalarından, Soğuk Savaş olarak adlandırılan dönemdeki düşünce akımlarından hareketle Almanya'daki siyasetin Alman mimarisindeki tezahürlerini modern, sosyalist realist ve fonksiyonalist mimari ideolojileri de hesaba katarak ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
After the devastating impacts of the WWII, Germany had undergone sociological and political variations which Results in the establishments of Western (Federal) and East (Democratic) Germany. Like most of branches Germany had experienced apodeictic differences in architectural and space design venues. The dominant ostensible responsible of these differences were the both impacts of SSRU (to DDR) and USA (to FRG). At the first glance, because of it is easy to observe that there are political reasons and backgrounds of the relevant architectural and space design, there will be a scrutinizing with regard to German policy's manifestations on the DDR and FRG's era architectural episodes. The Situationist Movement which started formally in July 1957 will be turned into account for the dissection of both Eastern and Western Germany's architectural and space designs with its idiosynctratic notions called dérive, détournement and psychogéographique. German political history will be approached down from 1871. Afterwards, the architectural styles of FRG and DDR will be stated. Eventually, there will be a scrutiny arrestingly to the manifestations of German policy's on German architecture based upon certain breaking points in German policy and also with the help of the movements of thought in the interval called Cold-War.