Kur'an'da peygamberimizin ahlakı
Morality of our prophet in the Quran
  1. Tez No: 922657
  2. Yazar: AHMET SALİH IŞIKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KABAKÇILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed, Peygamberlik, İbadet, Ahlak, The Holy Quran, Hz. Muhammad, Prophecy, Worship, Morality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez dört başlık ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında Kur'an ve orada geçen kavramlardan bahsedilmiştir. İkinci başlıkta Hz. Muhammed'in hayatına genel bir bakış yapılarak onun çocukluk, gençlik yılları ile eğitim yıllarından söz edilmiş, devamında ibadet hayatına ve hayatında etkili olan kadınlara yer verilmiştir. Hz Peygamber'in hayatı, nitelikleri, çocukluk ve gençlik dönemleri ile eğitim hayatına yer verilmiş olup bu kısımlar Kur'an ayetlerinin ışığında işlenmiştir. Yine bu bölümde Hz. Muhammed'in ibadet hayatı ve toplum ile olan ilişkisinden söz edilmiştir. Üçüncü başlıkta Hz. Muhammed'in kişiliği, ahlaki açıdan analiz edilmektedir. Bu bölümde Hz. Peygamber'in kişiliği, onda bulunan ve diğer Müslümanlarda bulunması gereken özellikler, peygamberliğinde yaşadığı süreçler ele alınmış ve bu konular üzerinde durulmuştur. Özellikle ikinci ve üçüncü başlıklarda Hz. Muhammed'in ahlakına dikkat çekilerek yaşamından vefatına kadar geçen süreçte örnek insan, ahlaklı insan oluşuna vurgu yapılmıştır. Dördüncü başlıkta ise Kur'an'da Hz. Muhammed'in Peygamberliği başlığı ile Kur'an-ı Kerim'de geçen Hz. Muhammed'in insani özellikleri, vefası, sabrı, dürüstlüğü gibi güzel niteliklerinden söz edilerek, Hz. Muhammed'e verilen emirler ayetler aracılığıyla anlatılmıştır. Sonuç kısmında da bu tezde yer alan tüm konuların derlemesi yapılarak, değerlendirmelere yer verilmiştir. Kur'an'da peygamberimizin yaşamı ve ahlakı ile ilgili derlemeler yapılarak yeni yapılacak çalışmalar için öneriler getirilmiştir. Bu çalışma literatür taraması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yer alan konu başlıklarının temeli, tefsirler ve Kur'an-ı Kerim'de belirtilen kavram ve kelimeler yoluyla elde edilmiş olup araştırma konusuna bu kapsamda odaklanılmıştır. İslâm tarihi çalışmalarında özellikle Hz. Peygamber dönemi için en değerli kaynak Kur'an-ı Kerîm'dir. Çalışmamızın her aşamasında Kur'an ayetlerine başvurulmuştur. Çalışmada ikinci derece öneme sahip diğer kaynaklar ise hadislerdir. Bu çalışmada Kur'an'da Peygamberimizin Ahlakı konusu kapsamında doküman incelemesi yapılmıştır. Makale, dergi, kitap ve tezler taranarak konuyla ilişkili kaynaklar okunmuş daha sonra veri analizine geçilmiştir. Veri içerik analizi tamamlandıktan sonra elde edilen veriler yorumlanarak çalışma içerisinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four headings and a conclusion. The introduction section includes the Quran and the concepts mentioned therein. The second section provides a general overview of the life of the Prophet Muhammad, and mentions his childhood, youth and education years, followed by his life of worship and the women who were influential in his life. The life, qualities, childhood and youth periods and education life of the Prophet Muhammad are included, and these sections are processed in the light of the verses of the Quran. Again, this section includes the life of the Prophet Muhammad and his relationship with society. The third section analyzes the personality of the Prophet Muhammad from a moral perspective. This section addresses the personality of the Prophet Muhammad, the characteristics that he had and that other Muslims should have, and the processes he went through during his prophethood, and focuses on these issues. In particular, the second and third sections draw attention to the morality of the Prophet Muhammad, and emphasize his being an exemplary and moral person from his life to his death. The fourth section includes the title of Prophethood of the Prophet Muhammad in the Quran and the Prophet Muhammad mentioned in the Quran. The beautiful qualities of Muhammad such as his human characteristics, loyalty, patience, honesty are mentioned, and the commands given to Hz. Muhammad are explained through verses. In the conclusion, all the topics included in this thesis are compiled and evaluated. Compilations are made regarding the life and morality of our prophet in the Quran and suggestions are made for new studies. This study was carried out in the form of a literature review. The basis of the topics included in the research was obtained through interpretations and concepts and words mentioned in the Quran, and the research topic was focused on within this scope. The most valuable source, especially for the period of the Hz. Prophet in Islamic history studies, is the Quran. Quranic verses were used at every stage of our study. Other sources of secondary importance in the study are hadiths. In this study, a document review was conducted within the scope of the topic of the Prophet's Morality in the Quran. Articles, journals, books and theses were scanned and sources related to the topic were read, and then data analysis was started. After the data content analysis was completed, the obtained data was interpreted and used in the study.