Hüsrev-Zâde Ömer Sabrî'nin Nasîhat-Nâmesi (metin-inceleme)
Nasihat-Name of Husrev-Zade Omer Sabri (text-examination)
- Tez No: 633902
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM HAKSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüsrev-zâde Ömer Sabrî, Nasîhat-nâme, Nasîhat, Hüsrev-zâde Ömer Sabrî, Nasîhat-nâme, Nasîhat
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Hüsrev-zâde Ömer Sabrî'nin Nasîhat-nâme adlı manzum eseri, dinî-fıkhî bir nasîhat-nâmedir. 19. yüzyılda kaleme alınan eser, genel olarak Allah, Hz. Muhammed, sahabeler, ibadetler, ilmihal bilgileri, tevbe, ahiret gibi konuları içerir. Bunun yanı sıra eserde tasavvufî muhtevaya da rastlanmaktadır. Eser hakkında tespit edilen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Eserde müellifin ismi geçmekte fakat hayatına dair bir bilgiye rastlanmamıştır. Giriş, iki bölüm ve sonuçtan müteşekkil çalışmanın giriş kısmında eserin türü, nüsha ile ilgili bilgiler ve Türk edebiyatında nasîhat-nâmeler gibi konular üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, eser dinî muhteva yönünden incelenmiş; ikinci bölümde ise eserin çeviriyazılı metni verilmiştir. Sonuç bölümünde ise eserle ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hüsrev-zâde Ömer Sabrî's verse work named Nasîhat-nâme is a religious-fiqh-nawah-nâme. The work that was written in the 19th century generally includes subjects such as Allah, Hz. Mohammed & his companions, worship, Islamic catheism, repentance, and the afterlife. In addition, mystical content is also found in the work. There are no studies identified on the work. The name of the author is mentioned in the work, but no information was found in the sources about his life. In the introduction part of the work, which consists of the introduction, two chapters and results, the topics such as the genre of the work, information about the copy, and the issues such as advice and prophets in Turkish literature were emphasized. In the first part, the work is examined in terms of religious content. In the second part, the translation-text of the work is given. In the conclusion part, evaluations about the work were made.