Yazılım projelerinde yönetim metodolojileri
Management method in software project
  1. Tez No: 633909
  2. Yazar: BURAK ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. CANAN ÖLÇER SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım Projesi, Çevik Metot, Şelale Metot, Mobil Kaza Tutanağı, Software Project, Agile Method, Waterfall Method, Mobil Kaza Tutanağı
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Sürekli gelişen teknoloji sektörü ile yazılım projelerinin önemi giderek artmaktadır. Yazılım projelerinde; proje büyüklüğü, değişim ihtiyacı, proje bütçesi ve ekip uygunluğu gibi kriterler göz önünde bulundurularak bir yönetim metodu seçilmelidir. Fakat yazılım projeleri gibi gelişen teknolojiye bağlı ve değişen ihtiyaçların çok olduğu projelerde geleneksel yöntemler projeyi yönetmeyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle yeni proje yönetim yaklaşımları ortaya çıkmıştır. Bu yönetim metotları ile yazılım projelerini yönetimi ve değişime ayak uydurması oldukça kolay hale gelmektedir. Birinci bölümde, genel olarak projeden, spesifik olarak yazılım projelerinden bahsedilmiştir. Buna ek olarak proje yönetimi ve özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, yazılım projelerinin özelliklerinden bahsedilmiştir. Yazılım projelerinde kullanılan yönetim metodolojilerinden olan şelale yöntemi, çevik yöntemi ve scrum yöntemlerinden bahsedilmiştir. Bu yöntemlerin özellikleri, avantajları ve dezavantajları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, Mobil Kaza Tutanağı projesi kapsamında memnuniyet anketi düzenlenmiştir. Anket analiz edilmiş olup, uygulamanın önemine değinilmiştir. Dördüncü bölümde, Mobil Kaza Tutanağı mobil uygulamasının yapılması sırasında kullanılan şelale ve scrum yöntemlerini karşılaştırmak için projede yer alan kişilerle mülakat gerçekleştirilmiştir. Mülakat yöntemi olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Beşinci bölümde, mülakat sonucu elde edilen bulgulara değinilmiştir. Altıncı bölümde, sonuç kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Importance of the software projects have been increasing as the industry developing new technology into the market. The management method which is used in the project should be selected depend on the size of project, need of change, budget of the project and team suitability. But the traditional methods make management of the software projects hard while the needs of the projects and the technology evolves at the same time. Therefore, new project management approaches have been found in time. With the new methodologies, management of the software projects became easier. In the first part, the projects were mentioned, specifically the software projects. In addition, project management and features were mentioned. In the second part, the features of software projects were mentioned. Waterfall method, agile method and scrum methods, which are the management methodologies used in software projects were mentioned. The features, advantages and disadvantages of these methods were described. In the third part, a survey was organized within the scope of the MKT. The survey was analyzed and the importance of the application was mentioned. In the fourth part, an interview has taken place with the people who were in the project to compare methods of waterfall and scrum which are used during development of MKT. Semi-structured interview technique was used as interview method. In the fifth part, findings were mentioned as result of the interview. In the sixth part, the conclusion is included.