Palamut (sarda sarda) balığında paraoksonaz enzim aktivitesine (e.c.3.1.8.1.) bazı geçiş metal iyonlarının (mn+2, co+2, fe+2) etkisi
The effect of some transition metal ions (mn+2, co+2, fe+2) on the paraoxonase enzym activity (e.c.3.1.8.1.) in palamut (sarda sarda) fish
- Tez No: 633941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÇELİKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Geçiş Metal İyonu, Demir (Fe), Kobalt (Co), Mangan (Mn), Palamut (Sarda sarda), Paraoksonaz (PON), Transition Metal Ion, Iron (Fe), Cobalt (Co), Mangan (Mn), Acorn (Sarda sarda), Paraoxonase (PON)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Paraoksonaz (PON) enzimi HDL ile ilişkili, detoksifikasyon ve antioksidan aktiviteye sahip olan metabolizma için önemli bir karaciğer enzimidir. Su kirliliğine sebep olan geçiş metallerinin beslenme ile su ortamından balıklara geçerek kas ve karaciğerlerinde birikmesi enzim aktivitelerini olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda yapılan bu araştırma ile palamut (Sarda sarda) balığının kas dokusunda PON enzimine mangan (Mn+2), kobalt (Co+2) ve demir (Fe+2) geçiş metal iyonlarının etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada palamut (S. sarda) balığının sezon mevsimi olan ekim ayında Samsun bölgesi denizinden alınıp soğuk zincir ile limana getirilen ve buradan taze olarak temin edilen 25 adet palamut balıklarının kas dokusu kullanılmıştır. Mn, Co ve Fe geçiş metallerinin MnCl2, CoCl2 ve FeCl2 olarak çözeltileri hazırlanmıştır. Ölçüm yapılırken geçiş metal iyonlarının çözeltilerinden farklı hacimlerde alınarak PON enzim aktivitesi tayin edilmiştir. Bulgular: Elde edilen veriler sonucunda mangan, kobalt ve demir geçiş metal iyonlarının enzim aktiviteleri hesaplanarak yüzde aktivite grafikleri çizilmiştir. Mangan (Mn+2), kobalt (Co+2) ve demir (Fe+2) geçiş metal iyonlarının palamut (S. sarda) balığındaki PON enzim aktivitesini azalttığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra MnCl2, CoCl2 ve FeCl2 çözeltilerinin 10 µL, 20 µL, 30 µL, 40 µL ve 50 µL içeren farklı derişimlerinin PON enzim aktivitesi üzerinde etkisinin istatistiksel olarak ortaya konması için tek yönlü varyans analizi (One-Way Anova) yapılmıştır. Her bir çözeltinin farklı derişimlerinin PON enzim aktivitesi üzerine etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır (p>0,05). Sonuç: Mn+2, Co+2 ve Fe+2 geçiş metal iyonlarının PON enzim aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The paraoxonase (PON) enzyme is an important liver enzyme for metabolism associated with HDL, with detoxification and antioxidant activity. The transition metals that cause water pollution passes from the aquatic environment to the fish and accumulate in the muscles and livers negatively affect the enzyme activities. In this context, it was aimed to determine the effects of metal ion (Mn+2), cobalt (Co+2) and iron (Fe+2) transition to PON enzyme in muscle tissue of bonito (Sarda sarda) fish. Material and Method: In this research, the muscle tissue of 25 bonito fishes that were taken from the sea of Samsun region and brought to the port with a cold chain from October, which is the season season of bonito (S. sarda) fish, were used. Solutions of Mn, Co and Fe transition metals as MnCl2, CoCl2 and FeCl2 were prepared. During the measurement, PON enzyme activity was determined by taking the transition metal ions from the solutions in different volumes. Results: As a result of the data obtained, enzyme activities of manganese, cobalt and iron transition metal ions were calculated and percentage activity graphs were drawn. When the graphs were examined, it was determined that manganese (Mn+2), cobalt (Co+2) and iron (Fe+2) transition metal ions reduce the PON enzyme activity in bonito (S. sarda) fish. In addition, one-way analysis of variance (One-Way Anova) was performed to statistically demonstrate the effect of different concentrations of MnCl2, CoCl2 and FeCl2 solutions on PON enzyme activity, including 10 µL, 20 µL, 30 µL, 40 µL and 50 µL. It was concluded that the effects of different concentrations of each solution on PON enzyme activity did not show a statistically significant difference (p> 0,05). Conclusion: It has been determined that Mn+2, Co+2 and Fe+2 transition metal ions reduce paraoxonase enzyme activity.