Hızlanma ve yavaşlama becerilerinin yön değiştirme performansı üzerine etkilerinin incelenmesi
The investigation of effects of acceleration and deceleration abilities on change of direction performance
  1. Tez No: 633980
  2. Yazar: DOĞUŞ BAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT YILDIZ, PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Frenleme, Momentum, Sprint, Çeviklik, Sıçrama, Braking, Momentum, Sprint, Agility, Jumping
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Hızlanma ve yavaşlama becerilerinden hangisinin yön değiştirme performansına daha çok etki ettiğinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Bölgesel Amatör Kümede mücadele eden 15 erkek futbolcu katılmıştır (Boy: 181,6±7,02 cm, Kilo: 77,2 ± 7,47 kg, Yaş: 24,40 ± 4,94, Antrenman Yaşı: +9). Ölçümler 30m ve 10m Sürat, Yavaşlama ve 5-0-5 Yön Değiştirme (YD) Testleri ve Aktif Sıçrama ve Derinlik Sıçraması ölçümleri olarak gerçekleşmiştir. Katılımcı grubunun normallik testi için Shapiro-Wilk analiz yöntemi kullanılmıştır. Veriler arasındaki ilişkiyi incelemek üzere Pearson korelasyon analiz yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların ölçümleri sezon içi dönemde müsabakadan uzak olan bir günde hafta içi yapılmıştır. Bulgular: Süre bakımından, sürat testlerinin kendi aralarında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,53/0,84 aralığı, p0,05). Bunun yanı sıra sıçrama testleri ile YD, hızlanma ve yavaşlama performansları arasında hem süre hem de momentum açısından anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Hızlanma ve yavaşlama becerilerinden birisi, daha iyi bir YD performansı için daha etkili ya da belirleyici değildir. Bu süreç hipotez edildiğinden daha karmaşık olabilir.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis: The Investigation of Effects of Acceleration and Deceleration Abilities on Change of Direction Performance. Purpose: The purpose of the study was to investigate the effect of acceleration and deceleration and which ability is more decisive for change of direction performance. Method: The participant group consisted of Fifteen Males Regional Amateur Soccer Players (Height: 181,6±7,02 cm, Weight: 77,2 ± 7,47 kg, Age: 24,40 ± 4,94 years, Training Age: +9 years). Measurements were taken in the farthest day to the competition in season in 10m and 30m Sprint Tests, Deceleration Test, and 505 CODS test and CMJ and Drop Jump tests. The participant group's normality test was obtained with Shapiro-Wilk analysis and Pearson Correlation analysis used to investigate the relationship between values. Results: There was a significant relationship between all Speed (Sprints and Deceleration) Tests in terms of time (r value between range of 0,53/0,84, p0,05). There was also no relationship between Jumping Tests (CMJ and Drop Jump) and 505 CODS, Sprint, and Deceleration Tests in terms of both time and momentum (p>0,05). Conclusion: Neither acceleration nor deceleration is more decisive for better change of direction performance. This process may be more complex than hypothesized.