Geri Dön

Sülfit atık sıvısında candida utilis mayası kullanılarak tek hücre proteini üretimi

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 7778
  2. Yazar: GÜLNUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 78

Özet

Araştırmamızda kağıt yapım sanayimin bir yan ürünü olan“sülfit atık sıvısı”kullanılarak Candida utilis La 991 mayası ile Tak, hücre proteini üretimi amaçlanmıştır. SUlfit atık sıvısı kullanılmadan önce nötralizasyon işlemine tabi tutulmuştur. Bu işlem, sönmemiş kireç (CaO) ile sülfit bileşiklerinin kalsiyum tuzları halinde çöktü- rUlerek ortamdan uzaklaştırılması için yapılmıştır. Daha sonra“sülfit atık sıvısı”slizUlerek kullanıma hazır duru ma getirilmiştir. Ön işlemden geçirilmiş "sülfit atık sıvısı uygun azot kaynağı, 0,07 gr. MgS04.7H20, 0,20 gr. KHgPO. ve 0,1 mi. mineral madde solüsyonu ilavesinden sonra uygun pH derece sine getirilerek sterilize edilmiş, sterilizasyon işlemi tamamlandıktan sonra ; daha önce hazırlanmış olan i nokul uca dan % 1 oranında inokule edilerek 72 saat çalkalamalı su banyosunda 150 rpm' de denenecek sıcaklıkta inklibe edilmiş tir. 72 saatin sonunda çalkalayıcıdan alman Üretim ortamı 3000 dev. /dak. santrifüjde işleme tabi tutulmuştur. Çöken maya hlicreieri saf su ile yıkanmış ve bu işlem 3 kez tek rarlanmıştır, Yıkanmış maya hücreleri 30°C ve 70°C'lerda 24 saat kurutularak ağırlıkları gram olarak saptanmıştır. Deneme süresi boyunca, farklı azot kaynakları sıcaklık ve pH dereceleri denenerek en iyi üreme koşulları saptanmış--61- tır. En iyi maya büyümesi (NH.^SO.' m azot kaynağı olarak kullanıldığı ortamda; 30°C sıcaklıkta ve 4t5 pH'da elde edil miştir, BUylime miktarı 0,98 gr.7l00 mi. olarak belirlenmiş tir. üretim sonucu elde edilen kuru mayaların % protein miktarı makro-Kjeldhal yöntemi ile saptanmış ve en yüksek değer mısır ıslatma sıvısının azot kaynağı olarak kullanıl dığı ortamda % 29,6 olarak belirlenmiştir. / En iyi inokulum miktarı % 1 olarak saptanmıştır. 4 günlük sayımlar sonucu çizilen büyüme eğrisinde 1. gUn lagfaz, 2. gün ve 3» günler eksponansiyel faz ve 4. gün negatif hızlanma fazı olarak belirlenmiştir.

Özet (Çeviri)

In our re search, it is aimed that to produce single- cell protein by a yeast, Candida utilis La 991, from spent sulfite liquor which is a by-product of paper making industry, Before using, a neutralization process was applied to the spent sulfite liquor. This process was made for to presipitation and to re move of sLIlfit compounds in the calcium salts form. After filtrating of spent sulfite liquor, it was made ready using. Suitable nitrogen source, 0,07 gr. MgS04.7N20 0,2 gr. KHpPO. and mineral salt solution were added to pretreated spent sulfite liquor and it was adjusted appro priate pH degree and sterilized. After accomplishing ste rilization process, % 1 inoculum amount prepared before was added and incubated in a shaker, at 150 rpm, for 72 hours. At the end of the 72 th. hours, growth medium removed from shaker was centrifuged at 3000 rpm. Presipitated yeast cells were washed distilled water and this process repea ted three times. After washed yeast cells were dried at 30°C and additionally at 70°C for hours, dried weights were determined as gram. During experiments, different nitrogen sources, tem per at ur and pH degrees were investigated and most suitable-63- growth conditions ware established* The beat yeast growth was obtained in the medium whit (NH,)^ 0^ was used as nit rogen source, at 30°C and 4t5 pH degree. The yield was determined of 0,98 g / 100 ml. The best inolcuium amount was established as 1 %, Protein percentage of dried yeast obtained from the result of the growth was established with macro-Kjeldhal method, and the highest value was determined as 29,6 % in the medium which corn steep liquor was used as nitrogen source. On the growth- graphic which was drawn at the end of 4 th day counts, 1 st. day as lag phase, 2nd. and 3.th day as exponential phase, and 4 th. day as negative velo city phase were determined.

Benzer Tezler

  1. Novel biopolymer applications as adsorbent, drug encapsulation and controlled drug release agents

    Adsorban, ilaç kapsülleme ve kontrollü ilaç salımı ajanları olarak yeni biyopolimer uygulamaları

    NİLAY KAHYA

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Kimyaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA BEDİA BERKER

  2. Batı Anadolu linyitlerinin koklaşabilme özelliklerinin incelenmesi

    The Investigation of cokingability properties of west-anatolia lignites

    JALE YANIK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1987

    KimyaEge Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM

  3. Sülfonasyon atık suyundaki sülfit bileşeninin titrimetrik olarak tayini ve geri kazanım çalışması

    Titrimetric determination of sulphite component in sulfonation waste water and recovery study

    AHMET KEREM DÖRTKOL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    KimyaKırklareli Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CEMİLE ÖZCAN

    DOÇ. DR. ÜMİT GÜLYÜZ

  4. Removal of heavy metals from industrial wastewaters by means of hybrid precipitation and polymer enhanced ultrafiltration

    Endüstriyel atık sulardaki ağır metallerin çöktürme-polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon yöntemiyle ayrıştırılması

    SEZİN İSLAMOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2002

    Kimya MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. LEVENT YILMAZ

    PROF. DR. H. ÖNDER ÖZBELGE

  5. Advanced thermosets from sulfur, renewable benzoxazine and ionones via inverse vulcanization

    Ters vulkanizasyon yoluyla sulfur, yenilenebilir benzoksazin ve iyonon'dan gelişmiş termosetler

    OZAN BAYRAM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Kimyaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BARIŞ KIŞKAN