Ulnar ve median sinir tuzak nöropati görülme sıklığının ders çalışma süresi ile ilişkisi var mıdır?
Is the incidence of ulnar and median nerve entrapment neuropathy related to study time?
  1. Tez No: 633999
  2. Yazar: ABDULLAH ERDEM AKKULAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ALBAYRAK GEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromiyografi, Ultrason, Tuzak nöropati, Ders çalışma, Electromyography, Ultrasound, Nerve entrapment, Studying
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tuzak nöropati, periferik sinirlerin basıya uğraması sonucu ortaya çıkan klinik tablodur. En sık tuzaklanan sinirler sırasıyla median ve ulnar sinirlerdir. El bileğinin ve dirseğin tekrarlayan hareketleri bu sinirlerin tuzaklanmasında risk faktörüdür. Bu çalışmada ders çalışma süresinin median ve ulnar sinir tuzaklanmasında bir risk faktörü olup olmadığı incelenecektir. Bu çalışmaya 170 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi ile 170 Selçuk Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi randomize seçilerek alındı. Tüm katılımcıların demografik verileri kaydedildikten sonra hastaların ellerindeki nöropatik semptomlar sorgulandı. Tüm katılımcılara Boston Karpal Tünel Sendromu anketi doldurulduktan sonra skoru 2 ve üstünde olanlara Katz diagramı ile ellerindeki semptomun nerede olduğunu göstermesi istendi. Daha sonra tüm katılımcıların aynı kişi tarafından aynı ultrason (USG) cihazı ile her iki üst ekstremitede karpal tünel seviyesinde median sinir kesit alanı; kübital tünel, 2 cm proksimali ve 2 cm distali olmak üzere 3 seviyede ulnar sinir kesit alanı ölçüldü. Ultrason sonrası tüm katılımcılar EMG testine alındı ve her iki üst ekstremitede ulnar ve median sinir için motor ve duyusal sinir ileti çalışması yapıldı.Tıp fakültesi öğrencilerinin günlük ders çalışma süresi hemşirelik bölümü öğrencilerine göre daha uzundu. İki grup arasında tuzak nöropati sıklığı açısından anlamlı fark bulunamadı. Boston Karpal Tünel Anketi 2'nin altında olan ve EMG'si normal olan katılımcıların USG verileri incelenerek sağlıklı gönüllülerdeki median ve ulnar sinir kesit alanı değerleri elde edildi(median sinir 7,26±1,097 mm2 , ulnar sinirin kübital tünel seviyesi için 6,01±1,165 mm2, ulnar sinirin kübital tünel 2 cm proksimali için 6,11±1,046 mm2 ve ulnar sinir kübital tünelin 2 cm distali için 6,01±1,127 mm2 Bu çalışmada tıp fakültesi öğrencileri ile hemşirelik öğrencileri arasında ellerdeki nöropatik ağrı semptomları, Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi sonuçları ve tuzak nöropati sıklığı açısından fark görülmedi. Günlük ders çalışma süresi ile tuzak nöropati sıklığının artıp artmadığını söyleyebilmek için günlük ortalama ders çalışma süresi farkı çok daha fazla olan grupların karşılaştırıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Entrapment neuropathy is the clinical condition that occurs as a result of compression of peripheral nerves. Respectively, the most commonly entrapped nerves are the median and ulnar nerves. Repetitive movements of the wrist and elbow are risk factors for the entrapment of these nerves. This study examines whether the duration of study is a risk factor for median and ulnar nerve entrapment.170 Selcuk University Medical Faculty students and 170 Selcuk University Nursing Department students were randomly selected for this study. Neuropathic symptoms in the hands of the patients were examined after the participants' demographic data were collected. After the Boston Carpal Tunnel Syndrome questionnaire was completed, all participants with a score of 2 or more were asked to show where the symptom occurred using the Katz hand diagram. Then, all participants were examined by the same person with the same ultrasound device(USG). The median nerve cross-sectional area was measured at carpal tunnel level; The ulnar nerve cross-sectional area was measured at 3 levels: cubital tunnel, 2 cm proximal and 2 cm distal. All participants underwent EMG testing after the ultrasound examination and motor and sensory nerve conduction studies were performed for ulnar and median nerves in both upper extremities.Medical students' daily study time was longer than nursing students. There was no significant difference between the two groups in terms of incidence of entrapment neuropathy. The median and ulnar nerve cross-sectional area values of healthy volunteers were obtained by examining the USG data of the participants who were below the Boston Carpal Tunnel Questionnaire 2 and had normal EMG (median nerve 7.26 ± 1.097 mm2, 6.01 ± for the ulnar nerve cubital tunnel level). 1,165 mm2, 6.11 ± 1,046 mm2 for the 2 cm proximal of the cubital tunnel of the ulnar nerve, and 6.01 ± 1,127 mm2 for the 2 cm distal of the ulnar nerve cubital tunnel). No significant difference was observed between medical students and nursing students in terms of neuropathic pain symptoms in hands, Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire results and incidence of entrapment neuropathy. To say that there is a direct proportion between the duration of daily study time and the frequency of entrapment neuropathy incidence, studies comparing groups that differentiate in average daily study time are needed.