Polikistik over sendrom'lu hastalarda serum sıvısında AMH ve kisspeptin düzeyi
AMH and kisspeptin level in serum fluid in patients with polycystic over syndrome
- Tez No: 634018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SETENAY ARZU YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, AMH, Kisspeptin, PCOS, AMH, Kisspeptin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı polikistik over sendromu (PKOS) olan hastalarda hormonal ve metabolik profil ile ilişkili olarak serumda AMH ve kisspeptin konsantrasyonlarını değerlendirmektir. 36 sağlıklı kontrol, 114 yeni tanı konulmuş PKOS'lu hasta olmak üzere yaş aralığı 18-34 ve VKİ'i 19-24.9 kg/m2 arasında değişen toplam 150 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. PKOS tanısı konulan 114 hasta, 2012 yılında NIH tarafından düzenlenen çalıştaya göre belirlenen kriterlere göre fenotipik gruplara ayrıldı. 36 hastadan oluşan grup 1:kontrol; 34 hastadan oluşan grup 2: OA+/HA+/PKO+, 27 hastadan oluşan grup 3: OA+/HA+/PKO- ve 32 hastadan oluşan grup 4: HA+/PKO+/OA- ve 21 hastadan oluşan grup 5: OA+/ PKO +/ HA- olmak üzere beş ayrı hasta grubu oluşturduk. Kan örnekleri erken foliküler fazda (adet döngüsünün 2.- 5. günü arasında) 12 saat açlık sonrası toplandı. Dolaşımda ki LH, FSH, PRL, TSH, total testosteron, DHEA-SO4, 17-OHPR, progesteron, SHBG, insülin, glukoz, lipit profili, HOMA-IR, AMH ve kisspeptin ölçüldü. Gruplar arasında kisspeptin'in ortalama seviyesi en yüksek grup 2 'de, en düşük ise kontrol grubu olan grup 1'de görülmüştür. AMH düzeyi tüm gruplarda kontrol grubuna göre istatistiki açıdan anlamlı bir şekilde yüksek tespit edilmiştir ve fenotipler arasında fark bulunmamıştır. Kisspeptin ile AMH, Ainsülin, HOMA-IR, total tetosteron ve LH arasında pozitif korelasyon tespit edilmiştir. AMH ile kisspeptin, total testosteron, LH ve FAİ arasında pozitif korelasyon, FSH ile negatif korelasyon tespit edilmiştir. Bizim çalışmamızda PKOS tanısında biyokimyasal bir belirteç olarak önerilen AMH düzeyinin PKOS olan hastaların tüm fenotiplerinde yüksek olmasına rağmen, fenotiplerin tanımlanmasında bir rolü olmadığı bulunmuştur. Kisspeptin düzeyinin, şiddetli form olarak da adlandırılan fenotip 1 grubu için tanı değerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur ve obez olmayan hastalarda ki heterojeniteyi kısmen açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the serum concentrations of AMH and kisspeptin in relation to hormonal and metabolic profile in patients with polycystic ovary syndrome (PCOS). A total of 150 patients, including 36 healthy controls and 114 diagnosed PCOS patients, ranging in age from 18 to 34 and BMI between 19-24.9 kg / m2.114 patients diagnosed with PCOS were divided into phenotypic groups according to the criteria determined according to the Workshop organized by NIH in 2012. Group of 36 patients 1: control; Group 2 of 34 patients 2: OA + / HA + / PKO +, group of 27 patients 3: OA + / HA + / PKO- and group of 32 patients 4: HA + / PKO + / OA- and group of 21 patients 5: OA + / PKO + / HA- , we divided five separate patient groups. Blood samples were collected in the early follicular phase (2nd to 5th day of the menstrual cycle) after 12 hours of fasting. LH, FSH, PRL, TSH, total testosterone, DHEA-SO4, 17-OHPR, progesterone, SHBG, insulin, glucose, lipid profile, HOMA-IR, AMH and kisspeptin were measured in the circulation. The average level of kisspeptin among the groups was highest in group 2 and the lowest was in group 1 the control group. The average level of kisspeptin among the groups was highest in group 2, and the lowest was in group 1 which is the control group. The level of AMH was statistically significantly higher in all groups compared to the control group, and there was no difference between the phenotypes. Positive correlation was detected among the variable kisspeptin and AMH, insulin, HOMA-IR, total tetosterone and LH. A positive correlation was determined among the variable AMH and kisspeptin, total tetosterone, LH and FAI, and negative correlation with FSH. In our study, although the AMH level recommended as a biochemical marker in the diagnosis of PCOS was high in all phenotypes of patients with PCOS, it was found that it did not play a role in the definition of phenotypes. The level of kisspeptin was found to be higher for the phenotype 1 group, also called the severe form, and partially explains the heterogeneity in non-obese patients.