İntihar girişimi olan ve olmayan bipolar bozukluk 1 tanılı hastaların, kronobiyoloji, dürtüsellik ve klinik değişkenler açısından karşılaştırılması
- Tez No: 634046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Biyolojik ritim, İntihar, Bipolar disorder, Biological rhythm, Suicide
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çalışmamızda bipolar bozukluk 1 (BB 1) tanılı hastalarda biyolojik ritimdeki bozulmanın şiddeti ile intihar girişim öyküsü, dürtüsellik ve klinik değişkenler arasındaki ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmamız kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya, S.B.Ü. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde özelleşmiş BB polikliniklerinde ayaktan düzenli tedavi gören geçmişte en az bir kez intihar girişimi olan 36 hasta ve intihar girişimi olmayan 38 hasta olmak üzere toplam 74 ötimik hasta dahil edildi. Hastaların BB 1 tanıları DSM-5 ile doğrulandı. SCID-5 CV ile komorbid psikiyatrik tanı alan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Hastalara sosyodemografik ve klinik özellikler veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesi (BRDG), Sabahlılık Akşamlılık Ölçeği (SAÖ), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BDÖ-11-KF) ve İntihar Davranışı Ölçeği (İDÖ) uygulandı. Gruplar biyolojik ritim, dürtüsellik ve klinik değişkenler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda intihar girişimi olan grupta EÇT, mevsimsellik ve geçirilen toplam atak sayısı intihar girişimi olmayan gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Gruplar BRDG, BDÖ-11-KF, İDÖ ve PUKİ puanları ile karşılaştırıldığında, intihar girişimi olan grupta, BDÖ-11-KF MD alt ölçeği hariç diğer ölçek puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0,05). Bakılan klinik değişkenler ile BRDG arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: İntihar girişim öyküsü olan BB tanılı hastalarda biyolojik ritimde bozulma intihar girişim öyküsü olmayan gruba göre daha fazladır. Biyolojik ritimdeki bozulmanın şiddeti ile dürtüsellik ve kötü uyku kalitesi aynı yönlü ilişkilidir. Biyolojik ritimdeki bozulmanın intihar girişimi için öngördürücü bir değişken olarak kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi için objektif ölçüm yöntemleri ile yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the relationship between severity of the disruption in biological rhythm, history of attempted suicide, impulsivity and other clinical variables in patients with bipolar disorder (BD). Method: Our research is a cross-sectional study. A total of 74 euthymic patients, including 36 patients who had attempted suicide at least once in the past and 38 patients without suicide attempt, were treated regularly in outpatient clinics specialized for bipolar disorder in Erenköy Psychiatric and Neurological Diseases Training and Research Hospital. BD 1 diagnoses of the patients were confirmed with DSM-5. Patients who received comorbid psychiatric diagnosis with SCID-5 CV were excluded from the study. Sociodemographic and clinical features data form for patients, Young Mania Rating Scale, Hamilton Depression Rating Scale, Biological Rhythms Interview of Assessment in Neuropsychiatry (BRIAN), Morningness And Eveningness Questionnaire (MEQ), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Barratt Impulsivity Scale Short Form (BIS-11-SF) and Suicide Behavior Questionnaire (SBQ) were applied. The groups were compared in terms of biological rhythm, impulsivity and clinical variables. Results: In our study, the group with suicide attempt was found to be significantly higher than the group without suicide attempt, adult age trauma, seasonality and total number of mood episode. When the groups were compared with the BRIAN, BIS-11-SF, SBQ and PSQI scores, the scale scores were found to be significantly higher in the group with suicide attempt except for the BIS-11-SF MI subscale (p 0.05). No significant relationship was found between the clinical variables and BRIAN. Conclusion: In patients with BD with a history of suicide attempt, the disruption in biological rhythm is higher than in the group without a history of suicide attempt. The severity of the disruption in the biological rhythm is related to impulsivity and poor sleep quality. Prospective studies with objective measurement methods are needed to determine whether disruption in biological rhythm can be used as a predictive variable for suicide attempt.