Kadına yönelik şiddetle mücadelede kamu politikası analizi
Public policy analysis on combating violance against women
  1. Tez No: 634047
  2. Yazar: TUĞBA SALMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Kadına Şiddet, Süreç Analizi, Hükümet, Public Policy, Violence Against Women, Process Analysis, Government
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kamu politikası devlet ile toplum arasındaki ilişkinin somut olarak görülebildiği alandır. Toplumsal sorunlar karşısında hükümetler mevcut olan sorunu çözmek için çözüm önerileri geliştirir. Kadına yönelik şiddet son zamanlarda kamuoyunda güncelliğini koruyan toplumsal bir sorundur. Bu sorun karşısında hükümet yasalar, yönetmelikler, kararlar ve eylemlerle kamu politikasını oluşturur. Kamu politikası herhangi bir sorun karşısındaki hükümetin gerçekleştirdiği bu tür faaliyetlerin yanı sıra hiçbir şey yapmayıp sessiz kalarak da gerçekleştirdiği faaliyettir. Bu çalışmada Türkiye'nin izlediği kadına yönelik şiddetle mücadele politikası, politika analiz yöntemlerinden biri olan süreç modeline göre, gündeme geliş aşamasından değerlendirilme aşamasına kadar incelenmekte ve politika çözümlemesi yapılmaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele politikası; sorunun tanımlanması ve gündeme geliş, formüle ediliş, kanunlaştırma, uygulama ve değerlendirme başlıkları altında ele alınmaktadır. Bu analiz sonucunda büyük oranda politikanın sürece uygun olan bir şekilde işlediği görülmüştür. Politikanın oluşturulma ve uygulanma aşamasında ise hükümet etkin rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Public policy is the area where the relationship between the state and society can be seen as concrete. In the face of social problems, governments develop solutions to solve the existing problem. Violence against women is a social problem that has been keeping up to date in the public opinion. In the face of this problem, the government creates public policy through laws, regulations, decisions and actions. Public policy is the activity of the government in the face of any problem, besides such activities, it also carries out with nothing but silence. This policy work in combating violence against women in Turkey's watch, according to one of the policy analysis process models are examined from coming to the agenda stage until the evaluation stage and policy analysis is performed. The policy of combating violence against women; definition of the problem and its coming to the agenda, its formulation, enactment, implementation and evaluation covered under these headings. In this analysis, it was seen that the policy was largely handled in a way that suits the process. The government plays an active role in the formulation and implementation of the policy.