Ailesel akdeniz ateşi tanılı hastalarında infantil kolik sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the incidence of infantile colic in patients diagnosed withfamilial mediterranean fever
  1. Tez No: 634334
  2. Yazar: PAŞA BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ATASOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ailesel Akdeniz Ateşi, İnfantil Kolik, İnfantil Kolik Etyoloji, Familial Mediterranean Fever, Infantile Colic, Etiology of Infantile Colic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: Bu çalışmamızda ailesel Akdeniz ateşi tanısı olan hastalarımızda geçmişe yönelik ebeveynlerine sorgulama yaparak infantil kolik sıklığını ve infantil kolik etyolojisinde ailesel Akdeniz ateşi hastalığının rolünü değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem:Çalışmamız Ocak 2020-Temmuz 2020 arasında yapılmıştır. Çalışma grubu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Pediatri polikliniğine başvuran çocuklardan seçilmiştir. Çalışmamızda ebeveynlere sağlıklı bilgi edinilmesi için yeterli süre tanınmış, böylelikle anketleri doldurmaları ve tarafımıza ulaştırmaları sağlanmıştır. Ankette isim, soy isim, yaş, cinsiyet, kardeş sayısı,ailesel Akdeniz ateşi hastalığı mevcudiyeti,kolşisin kullanım durumu ve süresi, ebeveynler arası akrabalığı, ailesinde ailesel Akdeniz ateşi hastalığı, kolşisin kullanan birey varlığı, infantil kolik açısından Roma kriterleri, ataklar nedeniyle doktora başvuru durumu, evde uygulanabilecek tedaviler, ayırıcıetyolojik tanılara yönelik yenidoğan dönemi idrar yolu enfeksiyonu, yenidoğan gastroösefagialreflü, inek sütü protein alerjisi, laktoz intoleransına yönelik sorular sorulmuştur. Bulgular:Ailesel Akdeniz ateşi ve infantil kolik açısından cinsiyet yönünde anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Sağlıklı bebek popülasyonlarında saptanmış olan infantil kolik oranları ile karşılaştırıldığında ailesel Akdeniz ateşi tanısı olan hastalarımızda infantil kolik sıklığı anlamlı derece yüksek bulunmuştur (p0.05). Ailesel Akdeniz ateşi tanısı olan hastalarımızda en sık bulgu olarak karın ağrısı dikkati çekmektedir. İkinci sıklıkla göze çarpan bulgu ise ateştir. Çalışmamızda kolşisin kullanım durumu sorgulandığında sadece 2 hasta kolşisinden fayda görmediğini belirtmiştir. Sekiz hastanın tedavisine yeni başlanmış olması nedeniyle ayrı tutulduğunda tedaviden tam veya kısmı fayda görme oranı %94 gibi yüksek oranda bulunmuştur. İnfantil kolik açısından risk faktörleri arasında sayılan beslenme durumu, anne sütü alımı ve gebelikte annenin sigara kullanımı sorgulanmış olup bizim çalışmamızda anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Yine aynı şekilde risk faktörleri arasında bulunan gebelikte stres yaşanması durumu bizim çalışmamızda infantil kolik açısından anlamlı bir risk faktörü olarak sonuçlanmamıştır (p>0.05). Evde kullanılan tedavi yöntemleri arasında ebeveynler en sık sırta masaj uygulama yöntemini seçmiştir. Bu uygulamayıkarnına ılık havlu koymak ve ılık banyo yaptırmak yöntemleri izlemiştir. Bu yöntemleri tek tek ya da kombine olarak uyguladıklarında çoğunlukla fayda gördüklerini bildirmişlerdir. Sonuç: Bu çalışma ile daha önceden sorgulanmamış olan infantil kolik etyolojisinde ailesel Akdeniz ateşi hastalığının bulunabileceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu sonuçlar ışığında ailesel Akdeniz ateşi tanısı olan hastaların bebeklik döneminde daha sık olarak infantil kolik atakları yaşadığını görmekteyiz. Bu sebeple, huzursuz bebekleri infantil kolik açısından değerlendirilirken ailesel Akdeniz ateşi hastalığını da akılda bulundurulmanın faydalı olabileceğini düşünüyoruz. İnfantil kolik risk faktörleri açısından gebelikte sigara kullanımı, gebelikte annenin stresli olması, anne sütü alımı gibi konularda ise daha geniş ölçekli ve kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiği düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
Introduction: The present study aimed to evaluate the incidence of infantile colic in patients diagnosed with familial Mediterranean fever through retrospective interviews with their parents, and the role of familial Mediterranean fever in the etiology of infantile colic. Materials and Methods: The study was conducted between January 2020 and July 2020, with the study group selected among children applying to the General Paediatrics clinic of the Department of Paediatrics in BoluAbantİzzetBaysal University (BAİBÜ) İzzetBaysal Training and Research Hospital. The parents were given sufficient time to acquaint themselves with, and to complete, the questionnaire, which sought to elicit information on the name, surname, age, gender, number of siblings, the presence of familial Mediterranean fever, the use of colchicine and its duration, whether patient's parents are related, the presence of familial Mediterranean fever in the family, whether there are any individuals in the family using colchicine, the Rome criteria for infantile colic, whether the patient has visited the hospital due to attacks, treatments that may be administered at home, and for determining etiological diagnoses, the presence of infantile urinary tract infection, infantile gastro-oesophageal reflux, cow's milk protein allergy, and lactose intolerance. Results: There was no significant gender difference in familial Mediterranean fever and infantile colic (p>0.05). When compared with healthy baby populations, the incidence rate of infantile colic was found to be significantly higher in patients diagnosed with familial Mediterranean fever (p0.05). Abdominal pain was the most common complaint among patients with familial Mediterranean fever, followed by high temperature. The results for colchicine use showed that there were only two patients that did not find colchicine beneficial. The overall response rate of treatment was found to be high (94%) when eight patients were excluded from analyses due to the fact that their treatment had just started. The analysis of the risk factors for infantile colic, namely nutritional status, breastfeeding, maternal smoking, and stress during pregnancy, did not reveal a significant difference (p>0.05). Back massage therapy was the most common technique for treatment at home, followed by putting a warm towel on the abdominal area and warm bath, respectively. Parents indicated that the single or combined use of these techniques usually proved effective. Conclusions: The present study showed for the first time that familial Mediterranean fever could be included in the etiology of infantile colic. The finding that patients diagnosed with familial Mediterranean fever have more frequent infantile colic attacks shows that considering familial Mediterranean fever as a factor when evaluating irritable babies for infantile colic could be useful. The relevant literature could benefit enormously from large-scale and comprehensive research into the risk factors of maternal smoking, maternal stress during pregnancy, and breastfeeding for infantile colic.